AcasăȘTIRI EXTERNEPutin îşi duce ŞANTAJUL la un nou nivel: 4000$ pentru 1.000 metri...

Putin îşi duce ŞANTAJUL la un nou nivel: 4000$ pentru 1.000 metri cubi de gaze naturale, la iarnă!

Europa va fi „subordonată” economic de Asia, în viitor, după ce Vladimir Putin îşi va muta interesele

Gazprom, compania controlată direct de la Vladimir Putin, merge cu şantajul gazelor naturale mai departe. Ruşii au anunţat că preţul va creşte enorm, la iarnă.

Ar putea urca chiar cu 60% până la peste 4.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în această iarnă, în condițiile în care exporturile și producția companiei continuă să scadă pe fondul sancțiunilor occidentale.

Putin se răzbună pentru sancţiunile Occidentului

Reamintim că Putin a condiționat livrările de gaze naturale de punerea în folosință a conductei Nord-Stream 2 sau de plata în ruble. Prețul a fluctuat în funcție de declarațiile șefului de la Kremlin.

Iarna anului trecut a fost momentul în care Europa plătise cel mai mare preț din istorie pentru gazele naturale, tot după o serie de dispute geopolitice între Putin și Occident.

„Prețurile spot europene la gaz au ajuns la 2.500 de dolari (pe 1.000 de metri cubi). Potrivit unor estimări, dacă o astfel de tendință va continua, prețurile vor depăși 4.000 de dolari pe 1.000 de metri cubi în această iarnă”, a anunțat compania Gazprom.

Kievul a închis una dintre rutele Gazprom

Marți, prețul gazelor era de circa 2500 de dolari pentru o mie de metri cubi. În mesajul publicat de cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, rușii vorbesc și despre nevoia țărilor europene de a-și umple depozitele naționale cu gaze naturale.

Kievul a închis una dintre rutele Gazprom pentru exporturile către Europa, în timp ce Gazprom a redus livrările la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1 către Germania, pe fondul disputei privind echipamentele.

author avatar
Andrei Ștefan