După șase luni de război în Ucraina, președintele Rusiei este în mod clar cel care înșeală, nu cel înșelat, în ceea ce privește impasul în care se află conflictul.
Se aseamănă cu povestea satelor false – ridicate pe teritoriile abia cucerite de ruși de la Ucraina – de contele Grigori Potemkin pentru a-și impresiona iubita, împărăteasa Ecaterina a II-a.
În interpretarea contemporană a mitului, Putin este atât Ecaterina, aflată la capătul iluziei, cât și Potemkin, creatorul ei, notează Bloomberg. Cu toate acestea, după șase luni de invazie în ritm de melc, nu îi mai este posibil să joace ambele roluri.
Săptămâna trecută, organizația rusă de investigații Istories a relatat, citând surse anonime apropiate Statului Major rus, că ministrul Apărării, Serghei Shoigu, a căzut în dizgrația lui Putin, deoarece l-a făcut să creadă că invazia va fi un blitzkrieg.
Comentatorii naționaliști ruși, cum ar fi Igor Girkin (Strelkov), Viktor Alksnis și Andrei Morozov, care au cerut o mobilizare generală pentru a câștiga războiul, par să împărtășească opinia Istories.
Șoigu, a scris recent Strelkov pe canalul său Telegram, ar fi „primul și cel mai important cap care se rostogolește” pentru toate poveștile supraoptimiste pe care le-a spus lui Putin despre armele minune și nivelurile de aprovizionare ale armatei ruse.
Rusia nu va recunoaște că războiul merge prost și că problemele țării sunt mai grave decât arată datele oficiale. Cu toate acestea, Putin cooperează în mod activ la construcția satelor Potemkin militare.
Fie este în continuare dezinformat și nu știe că invazia Ucrainei a fost o decizie teribilă din toate punctele de vedere, fie, știind foarte bine că lucrurile nu merg conform planului, strânge din dinți și se preface că ține frâiele.
Acum, la sfârșitul lunii august, cu armata rusă blocată atât în estul, cât și în sudul Ucrainei, ar fi nevoie de un efort la nivelul lui „Good Bye Lenin!”, filmul german din 2003 în care un fiu își menține o iluzie din ce în ce mai elaborată, de dragul mamei sale bolnave, că Zidul Berlinului nu a căzut iar comunismul este încă în viață.
A sugera că are loc o înșelăciune de o asemenea amploare ar însemna să se speculeze că Putin nu mai deține controlul și că la conducere se află un fel de juntă care încearcă să piardă războiul pentru Rusia și îl prezintă pe îmbătrânitul stăpân de la Kremlin ca pe o marionetă veșnic optimistă.