Rusia s-a angajat, marți, în noi exerciții militare în Arctica, o regiune strategică în care și-a sporit prezența în ultimii ani și unde interesele sale se ciocnesc cu cele ale mai multor țări, inclusiv ale Statelor Unite.
Noile manevre vor dura „câteva zile”, potrivit Ministerului rus al Apărării. Acestea implică o simulare a distrugerii unei aeronave de către sistemele antiaeriene Panțîr-S1, realimentarea în zbor a avioanelor de luptă MiG-31 și neutralizarea unui atac cu drone prin suprimarea semnalelor de control ale acestora.
„Un mesaj pentru prietenii noștri, americanii”
Aceste demostrații de forță vin după un exercițiu naval care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul căruia trei submarine cu propulsie nucleară au ieșit împreună la suprafață prin gheața arctică, o premieră în istoria Rusiei post-sovietice, conform armatei, și o operațiune lăudată de președintele Vladimir Putin.
Potrivit amiralului rus (r) Viktor Kravcenko, intervievat vineri de Interfax, „acesta este un antrenament intensiv în luptă, dar este și un semnal pentru prietenii noștri străini – americanii”. „Evident, scopul a fost să se arate: nu încercați să controlați mările Nordului. Suntem aici de mult timp ”, a spus el.
Prioritate strategică pentru Putin
Vladimir Putin a făcut din exploatarea economică a regiunii arctice o prioritate strategică, în special prin crearea unei rute maritime de-a lungul coastelor nordice pentru a lega Europa de Asia și a concura cu Canalul Suez.
Această rută maritimă a Nordului, care a devenit mai practicabilă datorită încălzirii globale și topirii gheții, va juca un rol din ce în ce mai mare în comerțul internațional, apreciază experții.
Din punct de vedere militar, Rusia a continuat să își sporească prezența în Arctica în ultimii ani, redeschizând și modernizând mai multe baze și aerodromuri abandonate de la sfârșitul erei sovietice. De asemenea, și-a implementat acolo sistemele de apărare antiaeriană S-400 de ultimă generație.
În 2019, Rusia a lansat și prima centrală nucleară plutitoare din lume, Akademik Lomonosov, destinată să faciliteze dezvoltarea economică în regiunea arctică și să alimenteze cu energie platforme petroliere în această regiune bogată în hidrocarburi.
Interesele Moscovei în Arctica se ciocnesc cu cele ale patru țări, din care Statele Unite, care, în februarie, au trimis bombardiere strategice pentru a se antrena în Norvegia și au desfășurat nave, anul trecut, în Marea Barents, în zona economică exclusivă a Rusiei.