AcasăȘTIRI EXTERNEPutin în alertă. Atac cibernetic la constructorul submarinelor rusești

Putin în alertă. Atac cibernetic la constructorul submarinelor rusești

Putin în alertă. Atac cibernetic la constructorul submarinelor rusești

Războiul cibernetic este tăcut și una dintre cele mai temute arme ale statelor este cea a spionajului cibernetic. Cunoașterea planurilor secrete ale statelor înseamnă asigurarea unei anumite superiorități în caz de conflict. 

În acest domeniu, indicii indică adesea grupuri de hackeri afiliați Kremlinului sau Chinei. Și se pare că tocmai Beijingul a căutat recent să afle mai multe despre submarinele nucleare rusești.

Biroul rusesc de studii CKB Rubin, proiectant al tuturor submarinelor lansatore de rachete nucleare balistice (SSBN) încă din era sovietică, a fost victima unui uimitor atac informatic dezvăluit, luna trecută, de o echipă de specialiști americani în securitate cibernetică. Potrivit acestor specialiști de la Cybereason Nocturnus Team, atacul l-avizat pe directorul CKB Rubin, Igor Vladimirovich, cu ajutorul unei imagini-capcană.

Rușii, făcuți de la distanță

Această fotografie, care reprezenta o mică dronă galbenă subacvatică conținea un fișier ascuns capabil să încarce de la distanță un spyware, potrivit Cybereason, companie cu sediul în Boston, Massachusetts.

Compania, care are echipe specializate în depistarea noilor programe malware, adaugă că acest software, numit Portdoor, nu a fost niciodată observat până acum, scrie Ouest-France.

Pe de altă parte, tot conform Cybereason, fișierul ascuns poartă urmele unui alt program, RoyalRoad, care este foarte clar asociat cu entități legate de guvernul chinez. Cu toate acestea, experții americani nu pot spune cu exactitate când a avut loc acest atac și dacă a avut succes.

După cele mai mari submarine fabricate vreodată în lume, la sfârșitul Războiului Rece, biroul Rubin este astăzi proiectantul SSBN-urilor din clasa Boreï, care sunt în prezent livrate.

De asemenea, el are la activ arme experimentale precum submarinele Belgorod și Losharik sau torpila nucleară Poseidon, noua armă de descurajare a lui Vladimir Putin.

author avatar
Tudor Borcea
254 afisari

1 COMENTARIU

  1. cu alte cuvinte ne-ati hacuit conducta va hacuim submarinul si dam vina pe cintezoi na ia-o p-asta!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger