AcasăȘTIRI EXTERNEPutin îl ÎNJURĂ pe Xi Jingping pe la colţuri?! De ce s-a...

Putin îl ÎNJURĂ pe Xi Jingping pe la colţuri?! De ce s-a dezis liderul de la Kremlin de ptreşedintele chinez

ChinaPutin îl ÎNJURĂ pe Xi Jingping pe la colţuri?! De ce s-a dezis liderul de la Kremlin de ptreşedintele chinez

Economia Chinei, în valoare de 18 trilioane de dolari, este acum de 10 ori mai puternică decât cea a Rusiei. Asta face ca Beijingul să aibă puterea de a stabili condițiile oricăror linii de salvare financiare pe care le-ar putea cere Moscova.

Problema este că Vladimir Putin crede că Xi Jingping nu face tot ce poate pentru a scăpa Rusia de sancţiunile Occidentului.

China nu-i oferă Rusiei sprijin tehnologic și financiar

În timp ce Rusia se confruntă cu o economie sub sancțiuni și care a suferit o contracție bruscă, dar și un embargo pe importurile de petrol din partea Europei, China este potențialul pol de putere pentru rezolvarea problemelor spre care Putin se îndreaptă.

Se pare că Rusia a devenit acum frustrată de eșecul Chinei de a oferi sprijin tehnologic și financiar, sub rezerva sancțiunilor venite din partea Statelor Unite, Marii Britanii și a altor state occidentale.

Președintele Chinei este unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin și, de asemenea, unul dintre puținii lideri mondiali care nu au condamnat invadarea Ucrainei de către Putin.

Putin și-a exprimat nemulțumirea personală față de Jinping, ”în termeni duri și obsceni”. Liderul rus l-ar fi atacat pe Serghei Lavrov, invinuindu-l pe acesta că a eșuat la negocierile cu China.

Nici Xi Jinping nu suportă NATO

Xi Jinping împărtășește ostilitatea lui Putin față de Occident și NATO, dar asta nu înseamnă că va acționa în mod caritabil. China și Rusia și-ar fi declarat prietenia ”fără limite” înaintea începerii războiului din Ucraina. Dar China a ezitat să ajute Rusia să evite sancțiunile.

Rusia a presat Beijing-ul, dar China se teme că Statele Unite și aliații săi ar putea tăia țara asiatică de la exporturile sale din tehnologie și din sectorul financiar.

author avatar
Andrei Ștefan