AcasăȘTIRI EXTERNEPutin îi răspunde lui Boris Johnson. „Tocmai o femeie care a condus...

Putin îi răspunde lui Boris Johnson. „Tocmai o femeie care a condus Anglia a lansat o operațiune militară”

Putin îi răspunde lui Boris Johnson. „Tocmai o femeie care a condus Anglia a lansat o operațiune militară” / Foto: Facebook

Președintele rus Vladimir Putin a respins joi atacul premierului britanic Boris Johnson potrivit căreia dacă ar fi fost femeie nu ar fi invadat Ucraina.

Vorbind la o conferință de presă, joi, în timpul unei vizite în Turkmenistan, Putin a indicat decizia fostului lider britanic Margaret Thatcher de a trimite trupe în Insulele Falklands, ca o replică la teoria lui Johnson.

„Ambițiile imperiale ale britanicilor”

Miercuri, Johnson a calificat decizia lui Putin de a lansa ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei drept un „exemplu perfect de masculinitate toxică” și a ironizat postura de macho a lui Putin.

Răspunzând, Putin a declarat reporterilor: „Vreau doar să amintesc evenimentele din istoria recentă, când Margaret Thatcher a decis să lanseze operațiuni militare împotriva Argentinei pentru Insulele Falkland. Așadar, o femeie a luat decizia de a lansa o acțiune militară”. „Prin urmare, nu este o referire complet exactă din partea premierului britanic la ceea ce se întâmplă astăzi”.

Liderul rus a continuat criticând gestul Marii Britanii de acum 40 de ani de a răspunde militar la încercarea Argentinei de a cuceri insulele slab populate din Atlanticul de Sud, aflate sub controlul britanicilor, scrie U.S. News.

„Unde sunt Insulele Falkland (Malvine) și unde este Marea Britanie?”, a întrebat Putin. „Acțiunile lui Thatcher au fost dictate de nimic mai puțin decât de ambițiile imperiale și de dorința de a confirma statutul lor imperial”.

Moscova se revoltă în mod repetat împotriva intervențiilor militare occidentale în țări precum fosta Iugoslavie, Afganistan și Irak, pe care le consideră exemple de imperialism și ipocrizie occidentală.

Dar, în timpul guvernării sale de două decenii, Putin însuși s-a confruntat cu multiple acuzații de imperialism, dorind să extindă cu forța granițele și influența Rusiei în fostul spațiu sovietic, și a declarat el însuși că și-ar dori să poată inversa prăbușirea URSS.

author avatar
Tudor Borcea