AcasăȘTIRI EXTERNEPutin îi primește pe talibani la el acasă

Putin îi primește pe talibani la el acasă

Putin îi primește pe talibani la el acasă

Vladimir Putin este îngrijorat cu privire la capacitatea talibanilor de a stabiliza Afganistanul și de a împiedica ancorarea grupurilor jihadiste cu ambiții transfrontaliere.

Pozând drept protector al regiunii, Rusia intenționează, în cadrul unei întâlniri de la Moscova, miercuri, 20 octombrie, să transmită talibanilor îngrijorarea sa cu privire la creșterea grupurilor jihadiste și să evoce pericolul unei crize umanitare în Afganistan.

Integrarea talibanilor în jocul diplomatic

La această reuniune, prima la Moscova de la schimbarea regimului în Afganistan, vor participa zece țări, între care China, Pakistan și Iran, potrivit diplomației ruse. Dar întâlnirea dovedește integrarea talibanilor în jocul diplomatic, după întâlnirile din Qatar cu Occidentul și Turcia, săptămâna trecută.

La Moscova, talibanii vor fi reprezentați de vicepremierul Abdul Salam Hanafi, un oficial care a participat la negocierile privind retragerea militară a SUA. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a estimat că aceste discuții vor consolida  „statura” noului guvern afgan. Dar pentru diplomația rusă va fi chestiunea „situației politico-militare din Afganistan și a formării unui guvern” care să se reunească dincolo de mișcarea de la conducerea țării. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris întâlnirea ca pe o „încercare de a înțelege ce se întâmplă”, scrie Le Figaro.

Extinderea jihadiștilor în zonele de influență ale Rusiei

Pentru că, de la revenirea lor rapidă la putere, în august, talibanii s-au confruntat cu amenințarea unor grupuri mai radicale decât ei, în special cu atacurile sângeroase ale Statului Islamic – Khorasan (EI-K). Vladimir Putin și alți oficiali ruși și-au exprimat îngrijorarea săptămâna trecută cu privire la capacitatea talibanilor de a stabiliza țara și de a preveni ancorarea grupurilor jihadiste cu ambiții transfrontaliere.

Putin a estimat că unele dintre ele pregăteau deja „planuri de extindere a influenței lor în țările din Asia Centrală și din regiunile rusești”. Dacă Rusia a batjocorit retragerea umilitoare din Afganistan a Statelor Unite, marele său rival geopolitic, se teme să vadă acest haos răspândindu-se pe flancul său sudic din Asia Centrală, o regiune strategică bogată în materii prime.

Moscova și-a intensificat manevrele militare la frontiera afgană cu aliații săi regionali în ultimele luni, consolidându-și, de asemenea, baza în Tadjikistan. China a efectuat, de asemenea, exerciții în regiune. În plus, rușii ar putea avea în minte că situația actuală nu este străină de invazia sovietică (1979-1989), care a marcat începutul deceniilor de războaie în Afganistan.

„Perioada de euforie a trecut”

O altă temă a discuțiilor de la Moscova se referă la riscul „unei crize umanitare”, în timp ce talibanii, sub sancțiuni internaționale, nu dispun de fonduri pentru administrarea băncilor și plata salariilor.

Ruși, turci, iranieni, europeni: toată lumea se angajează să evite o criză a refugiaților. Putin consideră, de asemenea, că jihadiștii ar profita de ocazie pentru a-și răspândi oamenii în Asia Centrală și Rusia. Zamir Kabulov, trimisul Kremlinului pentru Afganistan, a remarcat în acest context că „perioada de euforie” a noilor stăpâni din Kabul a trecut.

Autoritățile ruse vorbesc cu talibanii, mișcare interzisă în Rusia, de ani de zile, dar nu intenționează imediat să-i recunoască drept guvernul legitim al Afganistanului. Din august, Moscova a fost indulgentă, chiar elogioasă când vine vorba de talibani. Dar, de asemenea, a declarat că stabilizarea țării necesită implicarea altor fracțiuni afgane în exercitarea puterii.

În paralel, majoritatea țărilor din Asia Centrală ex-sovietică au stabilit relații cu talibanii, precum Uzbekistanul, cu care s-a discutat recent despre comerț și ajutor umanitar.

author avatar
Tudor Borcea
334 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger