AcasăȘTIRI EXTERNEPutin îi acordă cetățenia rusă lui Edward Snowden! Alertă la Casa Albă,...

Putin îi acordă cetățenia rusă lui Edward Snowden! Alertă la Casa Albă, sunt implicații teribile pentru CIA!

Putin îi acordă cetățenie rusă lui Edward Snowden. Lovitură pentru CIA și Casa Albă / Foto: Facebook

Președintele Vladimir Putin i-a acordat cetățenia rusă denunțătorului și fostului angajat al NSA din SUA, Edward Snowden, refugiat în Rusia din 2013 după ce a părăsit Statele Unite, potrivit unui decret publicat luni.

Numele lui Snowden apare alături de alte zeci de persoane în decretul publicat pe site-ul guvernului rus.

Edward Snowden, în vârstă de 39 de ani, este căutat de Statele Unite pentru că a dezvăluit presei zeci de mii de documente ale Agenției Naționale de Securitate americane (NSA) care demonstrează amploarea supravegherii electronice a Washingtonului.

Snowden, care a recunoscut că a divulgat presei informații despre programele de supraveghere din SUA, se află în Rusia din 2013. El se confruntă cu acuzații de spionaj în SUA și cu o pedeapsă de până la 30 de ani de închisoare.

Mobilizat pentru războiul din Ucraina?

Aceste dezvăluiri au provocat mari tensiuni între Statele Unite și aliații lor, iar decizia autorităților ruse de a-i acorda un permis de ședere a provocat furia Washingtonului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenția de presă Ria Novosti că cetățenia rusă i-a fost acordată lui Edward Snowden la cererea acestuia, făcută în 2020, pentru a facilita călătoria de întoarcere a soției sale americane, Lindsay Mills, scrie Boursorama.

„După ani de zile în care am fost despărțiți de părinții noștri, eu și soția mea nu dorim să fim despărțiți de fiii noștri”, a scris Snowden pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat luni că Edward Snowden, care este în continuare pus sub acuzare în Statele Unite, și-a păstrat cetățenia americană.

„Nu am cunoștință de nicio schimbare de cetățenie. Singurul lucru care s-a schimbat este că, în urma acestei cetățenii ruse, se pare că acum ar putea fi mobilizat pentru a lupta în acest război iresponsabil din Ucraina!” – Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA

Edward Snowden a mai fost în Rusia

Edward Snowden, privat de pașaportul american la cererea Washingtonului, s-a aflat la Moscova în mai 2013, după ce a sosit acolo din Hong Kong cu intenția de a se refugia în America Latină. În cele din urmă, a rămas în Rusia, unde i s-a acordat azil.

El s-a căsătorit cu Lindsay Mills în 2017, iar de atunci cuplul a avut doi fii.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, nu a răspuns direct, amintind de acuzațiile care i se aduc și făcând trimitere la Departamentul de Justiție. „Domnul Snowden ar trebui să se întoarcă în Statele Unite și să se confrunte cu justiția ca orice alt cetățean american”, a declarat Ned Price.

Kremlinul joacă acasă și câștigă

Decizia lui Vladimir Putin de a-i acorda cetățenia rusă lui Snowden intervine în momentul în care relațiile Rusia-SUA sunt la cel mai jos nivel. Mișcare provoacă, firește, îngrijorare și mai mare la Washington: o persoană care avea acces la informațiile strict secrete ale serviciului de spionaj american este acum cetățean rus.

Snowden declara în trecut că este dispus să se întoarcă în SUA, dacă i se garantează un proces echitabil, în timp ce Moscova a încercat să pozeze ca un actor neutru în acest caz.

Vladimir Putin, el însuși un fost șef de spionaj, a declarat în 2017 că Snowden a greșit când a divulgat secretele SUA, dar nu a fost un trădător. „Îi respectăm drepturile şi nu-l putem expulza împotriva voinţei sale”, a declarat în trecut și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Pe de altă parte, între SUA și Rusia nu există un acord de extrădare iar până acum Kremlinul a exclus o acțiune împotriva lui Snowden pentru a da satisfacție Washingtonului. Deocamdată, atuurile sunt în mâna Rusiei, așa cum sunt și prețioasele informații pe care le deține Snowden.

Rusia mai ridică astfel o barieră în fața justiției americane și a CIA și un gard mai înalt de protecție în jurul fostului consultant al agenției americane NSA. Misiunea SUA de a-l aduce pe teritoriu american pe Snowden devine și mai ipotetică iar viitoare negocieri pentru o eventuală extrădare nu par a fi creditate cu succes, în condițiile în care un astfel de demers va trece numai prin interesele Kremlinului

author avatar
Tudor Borcea
749 afisari

4 COMENTARII

  1. Aha deci din toate tarile europene „libere si democratice” nimeni nu a vrut sa-l primeasca pe Snowden…”Vinovatul” a ridicat cearsaful de pe scheletii din dulapul serviciilor secrete…si deci a ajuns sa nu-l mai primeasca nimeni nicaieri decat rusii…Cine are ochi sa vada si creier sa gandeasca o sa aiba un dus rece acum

  2. Rusia nu e Romania ca sa-si extradeze catre SUA proprii cetateni cu incalcarea constitutiei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger