AcasăȘTIRI EXTERNEPutin i-a spus lui Macron să nu se amestece în situația din...

Putin i-a spus lui Macron să nu se amestece în situația din Belarus

Vladimir Putin i-a transmisc telefonic omologului său francez că imixtiunea în afacerile interne ale Belarusului sau exercitarea presiunii asupra conducerii țării este inacceptabilă. Duminică, Macron a cerut Uniunii Europene „să continue mobilizarea” alături de „sutele de mii” de oameni care se manifestă   împotriva regimului președintelui Alexandr Lukașenko.

Mesajul (sau avertismentul) lui Putin vine după o altă conversație telefonică avută cu Angela Merkel. Cancelarul german a subliniat că  guvernul belarus trebuie să evite violenţa faţă de demonstranţii paşnici, să elibereze imediat deţinuţii politici şi să înceapă un dialog naţional cu opoziţia şi societatea pentru a depăşi criza. Situaţia din Belarus va face şi obiectul unui summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, care va avea loc astăzi, prin videoconferinţă.

În cea de-a zecea zi de proteste la Minsk, opozanta Svetlana Tihanovskaia a deunțat un “sistem corupt” condus de “o persoană care menține frica în țară de 26 de ani”.  După ce a lansat un apel către preşedintele Aleksandr Lukaşenko să plece de la putere, ea s-a declarat pregătită luni “să-şi asume responsabilităţile” acestuia şi să guverneze ţara. Între timp, Lukașenko refuză să se retragă, repetă că nu va transmite „puterea la presiunea străzii” și i-a decorat  pe reprezentanții Ministerului de Interne, acordându-le 300 de medalii „pentru servicii impecabile”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
501 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger