AcasăȘTIRI EXTERNEPutin, gata de război în Arctica. Rusia trimite 140 de nave de...

Putin, gata de război în Arctica. Rusia trimite 140 de nave de luptă! – VIDEO

Într-o declarație de miercuri, Ministerul Apărării al Rusiei a dezvăluit detalii despre misiunea din Marea Barents a acestor nave.

Armada include crucișătorul lansator de rachete „Mareșal Ustinov”, fregata „Amiral Kasatonov”, nava dde război anti-submarin „Viceamiral Kulakov” și o serie de nave de sprijin.

„Securitatea maritimă a Rusiei în situații de criză”

În cadrul exercițiilor, gruparea navală va exersa asigurarea securității căilor maritime și a zonelor de activitate economică maritimă a Rusiei din regiune în cazul unor situații de criză, se arată într-un comunicat.

Conform programului de pregătire al Forțelor Armate Ruse pentru 2022, un lanț de exerciții va avea loc în ianuarie-februarie. Obiectivul principal este exersarea acțiunilor forțelor navale și aeriene pentru a proteja interesele Rusiei în oceanele lumii, precum și pentru a contracara amenințările militare la adresa Moscovei pe mare, scrie RT.

Exercițiile vor vedea marinarii pornind de pe teritoriul Rusiei spre zone importante ale mărilor lumii. De asemenea, exerciții individuale vor avea loc în Marea Mediterană, Marea Nordului și Marea Ohoțk, în partea de nord-est a Oceanului Atlantic și în Oceanul Pacific.

Peste 60 de avioane și 10.000 de militari

Peste 140 de nave de război și nave de sprijin, peste 60 de avioane și aproximativ 10.000 de militari plănuiesc să ia parte la misiunile pe scară largă.

Exercițiul are loc la scurt timp după ce aliații și partenerii NATO au anunțat că în curând vor organiza manevre masive în Arctica europeană, care implică Carrier Strike Group 8 al Marinei SUA, pe fondul tensiunilor crescute dintre Occident și Rusia.

Astfel, exercițiul „Cold Response” este programat să fie lansat în martie și va reuni „35.000 de soldați din 28 de națiuni”, a spus misiunea americană săptămâna trecută.

La sfârșitul lunii noiembrie, pușcașii marini din Flota de Nord a Rusiei au organizat exerciții de tragere tactică în regiunea înghețată Murmansk, în siajul Letoniei, confirmând că această țară își începe exercițiile „Winter Shield” alături de trupele blocului militar condus de SUA.

Ruta arctică, o prioritate pentru Putin

Rusia are ca obiectiv maximizarea utilizării noilor canale pentru transport maritim, pe măsură ce gheața arctică se topește de la an la an, anunțând o țintă ca cel puțin 80 de milioane de tone de mărfuri să treacă prin ruta arctică până în 2024.

Cu toate acestea, SUA au sugerat anterior că ar putea declanșa patrulele de „libertate de navigație” pentru a contesta dominația Moscovei. La începutul anului 2021, secretarul american de atunci al Marinei, Kenneth Braithwaite, a spus: „Veți vedea Marina funcționând din nou într-o manieră mai permanentă deasupra cercului polar Arctic”, adăugând că Washingtonul va „opera mai asertiv” pentru a contracara prezența Rusiei.

author avatar
Tudor Borcea
680 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger