AcasăȘTIRI EXTERNEPutin dinamitează unitatea NATO. Primul aliat care întoarce spatele Americii! „Vom retrage...

Putin dinamitează unitatea NATO. Primul aliat care întoarce spatele Americii! „Vom retrage toate trupele, până la ultimul soldat”

Putin dinamitează unitatea NATO. Primul aliat care întoarce spatele Americii! „Vom retrage toate trupele, până la ultimul soldat”

Croația își va retrage toate trupele din forțele NATO din estul Europei în cazul unui conflict între Rusia și Ucraina, a declarat marți președintele Zoran Milanovic, la televiziune.

„În calitate de comandant, am urmărit îndeaproape declarațiile care indicau că NATO – nu o țară, nici Statele Unite – își consolidează prezența și trimite câteva nave de recunoaștere. Nu avem nici o legătură cu acest lucru și nu vom avea de-a face cu asta. Garantez”, a spus Milanovic, scrie Tass.

„Comportamentul periculos” al lui Biden

„Croaţia nu va trimite nici o trupă în cazul unei escaladări. Dimpotrivă, va rechema toate trupele, până la ultimul soldat croat”, a promis el.

În același timp, Milanovic a subliniat că această intenție nu are nici o legătură cu Ucraina sau Rusia. Decizia derivă din ceea ce el a descris drept „tendințe în politica internă a Statelor Unite, conduse de Joe Biden și administrația sa”, a cărei ascensiune la putere o salutase Milanovic. „În ceea ce privesc chestiunile de securitate internațională, pot vedea inconsecvență și, de fapt, un comportament periculos”, a spus el.

Milanovic i-a menționat și pe adversarii săi politici – ministrul de Externe Gordan Grlic-Radman, ministrul Apărării Mario Banozic și premierul Andrej Plenkovic.

„Grlic-Radman și Banozic sunt liberi să meargă la Bruxelles. În ceea ce privește armata croată, Croația nu va participa la o intervenție (în Ucraina). Nu va ieși nimic din asta. Plenkovic poate amenința Rusia cât dorește. Croația ar trebui să fugă de asta ca foc”, a spus Milanovic.

„Totul se întâmplă în antecamera Rusiei”, a mai spus Milanovic. „Trebuie să ajungem la un acord care să țină cont de interesele de securitate ale Rusiei”, a adăugat el.

„Ucraina nu trebuie să facă parte din NATO”

Ucraina nu face parte din NATO, iar situația de la granița dintre Ucraina și Rusia este o criză gravă în spatele căreia stă în primul rând dinamica afacerilor interne ale SUA, a mai spus Milanovic.

El a adăugat că Uniunea Europeană a declanșat o lovitură de stat în Ucraina în 2014, când președintele pro-rus Viktor Ianukovici a fost demis, scrie Total Croatia News.

Milanovic consideră că există modalități de a păstra Ucraina în integralitatea sa sau 99% din teritoriul său și de a-i oferi asistență economică. Cu toate acestea, Ucraina nu ar trebui să facă parte din NATO, așa cum, de exemplu, Finlanda, Austria și Suedia neutre nu sunt membre ale Alianței, a spus el.

El l-a etichetat pe fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici drept „un escroc care s-a așezat pe trei scaune”, adăugând că înlăturarea sa a fost o lovitură de stat încurajată de Uniunea Europeană și de administrația de la Washington la acea vreme.

După răsturnarea lui Ianukovici în 2014, „povestea a fost următoarea”, a spus Milanovic: „Ucraina se îndreaptă spre vest, nu are nimic în comun cu Rusia, uniunea vamală cu Rusia și țările din fosta Uniune Sovietică sunt dăunătoare pentru Ucraina, în timp ce UE va fi o țară unde curge lapte și miere”.

Opt ani mai târziu, „Ucraina este încă una dintre cele mai corupte țări din lume, stagnează din punct de vedere economic și nu are nimic de la UE”, a spus Milanovic. El a adăugat că confruntarea cu Rusia a produs şi efecte negative asupra preţurilor la gaze.

author avatar
Tudor Borcea
4.943 afisari

22 COMENTARII

      • Atitudine corectă a Croației! Ucraina este teritoriu slav/rusesc și nu are legătură cu NATO. Un stat artificial care are cite puțin de la multe țări!

        • Atitudine gresita! Ai intrat in Nato trebuie sa joci, daca nu, nu ai ce cauta acolo. Ucraina este teritoriu slav dar NU rusesc ca si Polonia, Bulgaria, Serbia, Cehia, Slovacia si chiar Croatia. De acord insa cu partea cate putin de la fiecare. Ucraina de acum a fost facuta in principal dupa 1700 prin rapturi rusesti de la Moldova, Polonia majoritar dupa partionare , Slovacia, Ungaria si acum defunctul Hanat Tataresc. Cazacii erau in plus in toata povestea asta.

  1. Doar oaia ratacita , nu toata turma . Adevarul.ro , ieri , 25 ianuarie 2022 , ora 20:49 , articol de Malina Gindu : ” Croatia ameninta ca isi va retrage toate trupele din NATO daca Rusia va invada Ucraina . Milanovic : Ucraina nu ar trebui sa intre in NATO „. Milanovic e cum bate vantul , e mai mult onorific , de decor , declaratiile lui nu valoreaza nici cat o ceapa degerata . Cititi comentariile la acest articol din Adevarul si ce declara in 2014 cand Rusia a ocupat Crimeea .

  2. Când Rusia și-a amplasat rachete în Cuba,America a fost îngrijorată! Așa e acum Rusia,când vede steagul american pe stâlpul gardului…

  3. Milanovic se poziționează atât de puternic împotriva politicilor anti-ruse ale NATO pentru că și-a propus să depășească Serbia ca partener de încredere al Rusiei din Balcani, deoarece Zagrebul are ceva influență în Occidentul condus de SUA ca urmare a apartenenței sale comune atât la UE cât și la NATO, autoritate care-i lipsește Belgradului, situație suficient de atractivă pentru Moscova în momentul de față. Deși președintele Milanovic deține funcția de comandant șef al armatei croate, desfășurările NATO sunt gestionate de ministerul apărării, cu aprobarea parlamentului. Prin urmare, nimic nu este ceea ce pare, cu atât mai mult cu cât există deja o anumită confuzie referitoare la exact locul în care se află Croația, în raport cu politicile rusofobe ale Alianței Nord Atlantice. Adică, pe de-o parte liderul croat se situează ferm împotriva lor, în timp ce armata, ministerul de externe, chiar și serviciile de securitate consideră că trebuie să se atingă un fel de echilibru în retorică, chiar dacă doar simbolic. A te opune atitudinilor belicoase, NU înseamnă a fi împotriva Organizației ca atare. Practic, acest tip de scindare vorbește despre pragmatismul în creștere, dar imperfect, în cadrul instituției de elaborare a politicilor respectivei țări. Multe state europene sunt indecise în ceea ce privește modul de-a lua hotărâri concrete în contextul crizei nedeclarate a rachetelor provocate de SUA pe continent, tocmai pentru a nu provoca și pentru a nu întreține și mai intens războiul hibrid declanșat de americani. Situația devine ingrată pentru națiunile bătrânului continent, deoarece o împotrivire accentuată la acțiunile extrem de proaste ale Washingtonului presupune destabilizarea țărilor din Europa și din Balcani cu ajutorul diverselor măsuri de represiune aplicate de către americani, dar pe de altă parte, nici nu urmăresc deteriorarea relațiilor cu Federația Rusă.
    Concluzia este că Croația încearcă să inițieze un act de echilibru între Est și Vest, similar în spirit, dar totuși mai concentrat la nivel local. Această observație confirmă complementaritatea reciprocă a marilor lor strategii, care adaugă și mai mult credibilitate la afirmația că relațiile dintre cele 2 țări (Rusia și Croația) devin din ce în ce mai strategice, în ciuda confuziei și diviziunilor prezente în cadrul „statului profund” croat. Dacă această tendință rămâne pe drumul cel bun, atunci Croația ar putea foarte bine să depășească în curând Serbia ca principal partener balcanic al Rusiei, deși nu pe cheltuiala ei, desigur.

  4. – Iată-l pe Vasile (Dîncu) c-o năframă-n vîrf de băț.
    Vladimir, privind la dînsul, îl întreabă cu dispreț:
    – Ce vrei tu?
    – Noi? bună pace! Și, de n-o fi cu bănat,
    sunt c-un tip. Zice că are o șapcă de arătat.
    La un semn deschisă-i calea și se-apropie de cort
    un malac cu mersul țeapăn și privirea ca de mort.
    – Tu ești Werner?
    – Da-mpărate, zise Dîncu c-un suspin.
    E Johannis în persoană, dar vorbește mai puțin.
    Of, cum să-ți explic, mărite? E tăcut ca un dulap.
    E înalt și joacă tenis, da-n rest e bătut în cap.
    M-a însărcinat partidul să vorbesc în locul său,
    că el fără prompter, doarme, tace ca un mutalău.
    – Dar am reținut! se pare că redevenim vecini.
    Chiar și faza cu coroana și cu ramura de spini.
    Orice gând ai Vladimire, cu Ucraina și cu noi,
    nouă ne rămâne fuga, nu-i nevoie de război.
    Despre partea înarmării, însă, doamne, să ne ierți!
    S-au luat comisioane, s-au dus banii pe la terți.
    Ne-apărăm cu râul, ramul, cu aceiași Munți Carpați.
    N-avem nici o strategie, n-ai cu cine să te bați!
    De-aia zic: de faci întoarsă de pe-acuma a ta cale
    și doar ne triplezi factura de la gaze naturale,
    noi vom tremura de frică și de frig când poruncești,
    fără să ne mai prefacem c-avem planuri vitejești.
    – Cum? când am atâta oaste la Doi Pași tu crezi că pot
    să ratez așa o șansă, să v-o dau și vouă-n bot?
    O, tu nici gândești, Vasile, câți în cale mi s-au pus!
    Toți dușmanii din Rusia: pân’ la unul i-am răpus.
    Toți rebelii, democrații, ziariști în păr se-adună
    să dea piept cu FSB-ul și cu faima lui nebună.

    Oligarhii, politrucii sar toți să mi se predea,
    căci nu poți prăda (în) Rusia decât sub comanda mea.
    S-a-mbrăcat în vorbe lucii diplomații la Bruxel.
    Biden cu-a lui minți pierdute, umblând toate după el.
    Olaf Scholtz și Boris Johnson și bătrâna lui Macron,
    oțeliți din încleștarea cu dușmanul Omicron,
    n-au avut decât cu ochiul ori cu mâna semn a face
    și Apusul își trimise iar conductele încoace.
    Zguduind din pace-adâncă tot al gazului preaplin,
    sugând cu fățărnicie – cum să-ți zic? – pân’ la leșin.
    Se mișcau îngrozitoare multe-armate de dolari,
    străbăteau stepa rusească în bancnote noi și mari.
    Franci, coroane suedeze, euro nu mai vorbesc,
    năvălit-au ca o ploaie-n contul gazului rusesc.
    Când văzui a lor mulțime, câtă frunză, câtă iarbă,
    c-o plăcere neștirbită i-am lăsat pe toți să fiarbă.
    Am jurat la prețuri duble să trec falnic, fără păs.
    Iar de nu-mi plătesc factura, peste voi să mă apăs.
    Nu mă pun cu-americanii, fiindcă am ca voi destui:
    azi aveți un teritoriu, mâine ia-l de unde nu-i.
    Ce-i Ucraina? O câmpie. Polonezii? Niște pani.
    Balticii? O utopie. Voi? O țară de doi bani.
    Am armate pretutindeni. Îngheți doar de le privești.
    În opt ore sunt la Kiev, într-un ceas – la București.
    Și în contra vijeliei voi veniți c-o șapcă-n cap?
    Și, purtat de biruințe, să mă-mpiedic de-un dulap?
    – Un dulap, da, împărate, căci dulapul ce-l privești
    E din defrișări. E, practic, vârful mobilei săsești.
    Ne-am împiedicat de dânsul șapte ani la rând și noi.
    Dacă vrei o confidență, l-am votat ca niște boi.
    Ni s-au arătat dosare, ni s-au arestat baroni.
    Ce era să facem, doamne, cu o mână de bufoni?
    Eu nu ți-aș dori vreodată să ajungi să ne cunoști,
    să te lămurești pe pielea-ți cât suntem de hoți și proști!
    Suntem lacomi, preamărite, noi ne ducem după bani.
    Nu ne stă-n deprinderi lupta, e prea scump să fim spartani.
    Nu ești primul care vine și se vrea stăpânitor.
    I-am avut pe omul roșu, omul chel, omul schior.
    Și nu voi ca să mă laud, nici că voi să te-nspăimânt:
    noi ne-am combinat cu dânșii și-am pus țara la pământ.
    Să și vrei, n-ai ce ne cere: am dat marfa mai de soi.
    Bine, ar mai fi bugetul, dar de-acolo sugem noi.
    Băncile le-au luat francezii, nemții, Țările de Jos,
    și-am ținut morțiș să fie și la preț dezavantajos.
    Vrei petrol? Mergi la Viena. Apă? Du-te la Paris.
    Mai avem doar corporații. Restul toate s-au închis.
    Vrei pământ agrar? La unguri. Poate-ți vine să te miri,
    dară Insula Brăilei e acum la doi emiri.
    N-ai ce stoarce dintr-o țară stoarsă. N-ai ce mai spera
    . Ar mai fi comisioane, dar le-am încasat deja.
    Deci, la ce-ar fi bun războiul? Pentru ce să năvălești?
    Țara-i gata jefuită cu metode românești.
    Dacă, totuși, preamărite, jindui să ne invadezi,
    te previn, cu umilință, mai adânc să reflectezi.
    Vrei prin granițele noastre oastea cruntă să-ți petreci?
    Păi, n-avem infrastructură. Să vedem pe unde treci.
    E o tactică și asta, noi credeam că doar furăm.
    Dar ne distrugeam asfaltul – iată, să ne apărăm!
    Așadar, de-o fi să fie, poți conta pe ajutor,
    după cum se vede treaba cam din partea tuturor.
    Lângă mine e Johannis. Sau era, nici nu mai știu.
    L-am scăpat din ochi. E week-end și-a tăiat-o la Sibiu.
    Omul ăsta are-o șapcă. Știu că-ți place lucrul scump.
    Uită-te la etichetă, nu la fața lui de tâmp.
    E tot armamentul NATO adunat în cozoroc.
    Îți explică premierul: n-o să tragem nici un foc.
    Ciucă-al nostru a vrut să vină în costum de general,
    dar e doctor și mai trece când și când pe la spital.
    La armată, îți transmite, suntem tot zero barat.
    Ne-am mai inspirat din NATO, dar mai mult am plagiat.
    Oștile-s împrăștiate, generalii beau la braț
    și, la patru ani odată, convocăm urgent un CSAT.
    Chiar de-am vrea să ne ascundem, codrii noștri seculari
    au ajuns ca telegraful, dacă nu cumva mai rari.
    Uite-aicea o scrisoare de la cel ce-mi este șef.
    Vrea să-ți faci prima intrare pe la noi, prin Kiseleff.
    Și la liberali, mărite, vei găsi același sluj.
    Mă gândesc la măscăricii de la Vâlcea, de la Cluj.
    Am sondaje, toți miniștrii au de-ndeplinit un vis:
    ori să facă bani cu tine, ori să fugă la Paris.

    Te fălești că înainte-ți tremură atâtea țări?
    Noi nu tremurăm, Volodea, îți organizăm serbări.
    Eu? Îmi apăr bogăția. Ei? Nevoile și neamul.
    Las săracilor tot versul care cheamă râul, ramul.
    N-avem oști, dară iubirea de avere e un zid.
    Ne urcăm pe el și tragem prada toată la partid.
    Ai vreo manglă? Combinații? Sari și tu c-un chilipir?
    Că-n rest, ni se rupe în paișpe de-a ta faimă, Vladimir!
    🥳🍌

  5. walleu’ naspa tare declaratiile… De acum inainte Milanovoc tre’ sa fie atent pe unde merge si ce mananca.. Si clarvazatorul Alois Irlmaier are o viziune ca Al 3-lea Razboi Mondial va incepe de la un asasinat in Balcani , dupa care Rusia va deschide mai multe fronturi de invazie peste Europa si Orientul Mijlociu ..

  6. Daca sunt și astfel de cacaciosi proaspăt intrati eu zic ca e bine sa si iasa sa nu imputa Nato dar sa le dati un pres sa se stearga. Eu am zis de multi ani ca Nato sa verifice spiritul de lupta si spiritul de fideitate la fiecare tara in parte. Aici daca o tara slabeste se duce tot. E ca gramada la ruibi Franta si Anglia inteleg. Daca pica un om la gramada se surpa toata gramada.

  7. Asa a intors spatele și ruda lui Slobodan Milosevici și a murit În Olanda singur în pirnaria Haga. Cu americanii dacă nu mergi nici nu mai mergi vreodată. Atentie, cu atenție la neatenție!

  8. România singura în anii 90 a întors avioanele Rusiei și a lăsat doar avioanele Nato care erau atunci marcate de americani, asa se întâmplase puteau fi britanice sau franceze sau croate azi…pt operațiuni împotriva asasinarilor kosovare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger