Demiterea lui Vladimir Putin din funcția de președinte face parte dintr-o încercare de a arăta că nu toți rușii susțin războiul din Ucraina.
Așa susține Nikita Iuferev, care face parte dintr-un grup de politicieni din Sankt Petersburg ce se află în spatele acestei încercări neobișnuite.Aceștia doresc ca parlamentul rus să-i retragă lui Putin puterile și să-l acuze de trădare.
Iuferev, care riscă o amendă pentru acțiunile sale și dizolvarea consiliului său districtual, a declarat pentru Euronews că “unii s-au opus invaziei Rusiei”, pe care Putin și autoritățile din Rusia insistă să o numească „operațiune militară specială”.
„Facem apel în primul rând la cetățenii ruși care sunt înconjurați de această bulă de propagandă, unde spune că toată Rusia este pentru Putin și susține o operațiune militară specială. Noi arătăm că nu este așa. Arătăm că nu sunt singuri, că există oameni în Rusia care nu sunt de acord cu Putin”.
Deși nu reprezintă o amenințare actuală la adresa puterii lui Putin, demersurile marchează expresii rare de disidență din partea reprezentanților aleși, într-o perioadă în care rușii riscă pedepse grele cu închisoarea pentru „discreditarea” forțelor armate sau pentru răspândirea de „informații false în mod deliberat” despre acestea.
Iuferev susține că a primit „mult sprijin” pentru acțiunile sale din partea alegătorilor și asta arată nivelul de încredere de care se bucură tentativa sa.
Pentru analistul politic rus Tatiana Stanovaya, că cel mai mare risc pentru Kremlin nu constă în “protestul consilierilor în sine, ci în pericolul de a reacționa prea dur la acesta”.
„Reacția, sau reacția exagerată, poate provoca mai multe daune politice regimului decât această petiție. Dar nu mă îndoiesc că toți cei care au semnat petiția vor fi supuși la presiuni politice”.
Mii de cazuri juridice au fost lansate împotriva persoanelor acuzate de “discreditarea armatei”, care de obicei se soldează cu amenzi pentru prima abatere, dar un consilier districtual din Moscova a fost închis în iulie, după ce a fost condamnat pentru răspândirea de “informații false”.
Mai mulți alți jurnaliști și personalități din opoziție au fost acuzați și riscă să fie trimiși după gratii.