AcasăȘTIRI EXTERNEPutin, „deschis pentru contacte” cu cancelarul Germaniei / Olaf Scholz: „Voi vorbi...

Putin, „deschis pentru contacte” cu cancelarul Germaniei / Olaf Scholz: „Voi vorbi din nou cu el”

Putin, „deschis pentru contacte” cu cancelarul Germaniei / Olaf Scholz: „Voi vorbi din nou cu el” / Foto: printscreen

Președintele rus Vladimir Putin este deschis la contacte cu cancelarul german Olaf Scholz, deși nu are programată nicio convorbire telefonică cu acesta, a declarat duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului pentru agenția de presă de stat RIA Novosti.

„Deocamdată, nu există discuții convenite (cu Scholz) în program. Vladimir Putin a fost și rămâne deschis la contacte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

Discuții în pofida unor opinii „absolut diferite”

La rândul lui, cancelarul german Olaf Scholz consideră că este necesară continuarea discuțiilor telefonice cu președintele rus.

Scholz a fost citat de cotidianul berlinez Tagesspiegel într-un interviu publicat duminică: „De asemenea, voi vorbi din nou cu Putin – pentru că este necesar să vorbim unul cu celălalt”. El a adăugat: „Este responsabilitatea lui Putin să își retragă trupele din Ucraina pentru a pune capăt acestui război oribil și lipsit de sens, care a costat deja sute de mii de vieți”.

Tonul acestor conversații „nu este nepoliticos”, în pofida unor opinii „absolut diferite” asupra situației, a precizat cancelarul german, referindu-se în acest context la „operațiunea special” a Rusiei în Ucraina ca la „un război îngrozitor și fără sens”, scrie Tass.

„Uneori, problema era legată de anumite chestiuni legate de schimbul de prizonieri, exportul de cereale, centrala nucleară Zaporojie”, a spus Scholz. „Dar consider că este important să readucem întotdeauna conversația la un anumit subiect pe calea prin care lumea să iasă din această stare îngrozitoare. Condițiile pentru aceasta sunt clare – retragerea trupelor rusești”, a adăugat el.

Cancelarul german și președintele rus au avut ultima conversație telefonică pe 2 decembrie 2022.

Germania, care anterior a fost principala frână a Occidentului în ceea ce privește furnizarea de tancuri de luptă moderne Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei Rusiei, a declarat săptămâna trecută că va trimite 14 dintre tancurile sale Leopard 2 la Kiev și va aproba, de asemenea, livrările de tancuri Leopard de către țările europene aliate.

Anunțul, urmat la scurt timp după aceea de o promisiune americană de tancuri M1 Abrams pentru Kiev, a înfuriat Kremlinul.

author avatar
Tudor Borcea