AcasăȘTIRI EXTERNEPutin denunță „ambițiile imperiale” ale NATO și SUA / Avertisment pentru Suedia...

Putin denunță „ambițiile imperiale” ale NATO și SUA / Avertisment pentru Suedia și Finlanda

Putin denunță „ambițiile imperiale” ale NATO și SUA / Avertisment pentru Suedia și Finlanda / Foto: Facebook

Președintele rus Vladimir Putin a denunțat miercuri „ambițiile imperiale” ale NATO, despre care a spus că încearcă să-și afirme „hegemonia” prin intermediul conflictului din Ucraina.

„Apelul adresat Ucrainei de a continua lupta și de a refuza negocierile nu face decât să confirme presupunerea noastră că Ucraina și binele poporului ucrainean nu reprezintă obiectivul Occidentului și al NATO, ci un mijloc de a-și apăra propriile interese”, a declarat Putin în cadrul unei conferințe de presă în capitala Trkmenistanului, Așgabat.

„Au avut nevoie mereu de un dușman extern”

„Țările conducătoare ale NATO vor să își afirme hegemonia, ambițiile imperiale”, a acuzat el. Alianța Atlantică, și mai ales Statele Unite, „au avut nevoie de mult timp de un inamic extern în jurul căruia să-și unească aliații”, potrivit lui Vladimir Putin. „Iranul nu a fost bun pentru aceasta”, a spus el. „Le-am dat această șansă, șansa de a-i aduna pe toți în jurul lor”, a ironizat liderul de la Kremlin.

Avertisment pentru Suedia și Finlanda

În ceea ce privește aderarea Suediei și Finlandei la NATO, Putin a declarat că Rusia nu are nicio problemă cu acest lucru, informează Radio Canada. „Nu avem probleme cu Suedia și Finlanda, așa cum avem cu Ucraina”, a spus el. „Nu avem dispute teritoriale (…), nu există nimic care să ne deranjeze din punctul de vedere al apartenenței Suediei și Finlandei la NATO”, a dat asigurări liderul de la Kremlin.

Cu toate acestea, Vladimir Putin a avertizat că, dacă în aceste țări vor fi desfășurate contingente militare și infrastructuri militare, „vom fi forțați să răspundem simetric și să creăm aceleași amenințări pentru teritoriile din care provin amenințările la adresa noastră”. Procesul de aderare a Suediei și Finlandei a fost lansat oficial miercuri, la summitul NATO de la Madrid.

Revenind la operațiunile militare de pe teritoriul ucrainean, președintele rus a respins miercuri responsabilitatea armatei ruse în atacul care, potrivit Kievului, a ucis cel puțin 18 persoane într-un centru comercial aglomerat din Kremenciuk, în Ucraina. „Armata noastră nu lovește niciun sit de infrastructură civilă”, a spus Putin.

author avatar
Tudor Borcea
340 afisari

1 COMENTARIU

  1. E o mare sansa ca daca domnul Putin vroia sa distruga Otan tacea 10 ani si se dizolva din cauza de lipsa de orizont.
    Insa acum Suedia cat si Finlandia au sansa sa adere in 3 ani de zile deoarece atat dureaza ratificarea din tara in tara.
    Probabil ca daca nu o sa semneze pentru Romania in Shenghen o sa mai astepte 3 ani deci total 6 si asa mai departe. Sau Olanda. Poate ii convinge prietena Suedia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger