AcasăȘTIRI EXTERNEPutin declanșează nucleara economică în Germania / Berlinul vorbește de o „criză...

Putin declanșează nucleara economică în Germania / Berlinul vorbește de o „criză istorică”

Putin declanșează nucleara economică în Germania / Berlinul vorbește de o „criză istorică”

Germania s-ar putea confrunta cu cea mai gravă criză economică după aproape 80 de ani dacă va exista o oprire sau o întrerupere pe termen lung a importurilor de gaze și petrol din Rusia.

Avertismentul vine din partea directorului executiv al grupului german BASF, unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din țară.

„Ar putea arunca economia germană în cea mai mare criză de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat directorul executiv al BASF, Martin Brudermüller, pentru ziarul FAZ, adăugând că aceasta reprezintă și o amenințare existențială pentru IMM-urile germane.

Europenii nu vor plăti gazul lui Putin în ruble

Martin Brudermüller a respins apelurile de a interzice importurile de gaz din Rusia, spunând că o astfel de mișcare ar fi iresponsabilă, scrie Boursorama.

BASF, cel mai mare grup chimic din lume, a avertizat miercuri că va trebui să oprească producția dacă aprovizionarea cu gaze naturale va scădea sub jumătate din necesarul său.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat cumpărătorii de gaze rusești din țări „neprietenoase” cu întreruperea aprovizionării dacă nu se conformează cerințelor Kremlinului de a plăti exporturile în ruble, o mișcare menită să susțină rubla care ar afecta în principal Uniunea Europeană, extrem de dependentă de gazul rusesc.

„Trebuie să deschidă conturi în ruble în băncile rusești. Și din aceste conturi vor trebui să plătească pentru gazul livrat și asta începând de mâine”, a spus putin, joi. Cancelarul german Olaf Scholz a răspuns imediat că țările europene vor continua să plătească pentru gazul rusesc în euro și dolari așa cum este „stipulat în contracte”.

 

 

author avatar
Tudor Borcea