AcasăȘTIRI EXTERNEPutin dă iar cu rachete și bombe în Marea Neagră

Putin dă iar cu rachete și bombe în Marea Neagră

Putin dă iar cu rachete și bombe în Marea Neagră

Pe fondul manevrelor NATO, Aviația rusă a simulat distrugerea unei grupări navale de debarcare în Marea Neagră.

Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a informat, sâmbătă, 3 iulie, că avioane de luptă din cadrul Aviației navale și Aviației Regiunii Militare Sud au efectuat zboruri de instrucție în spațiul aerian al Mării Negre, pe fondul exercițiului NATO Sea Breeze-2021.

„Adversarul convențional”

„Echipaje ale avioanelor din cadrul Aviației navale a FRMN și Aviației Regiunii Militare Sud au efectuat zboruri de pregătire deasupra acvatoriului Mării Negre, cu executarea de atacuri cu rachete și bombe asupra unor nave de luptă ale adversarului convențional. Din partea Aviației navale a FRMN, la activități au participat avioane de vânătoare Su-30SM și bombardiere de front Su-24M, iar din cea a Aviației Regiunii Militare Sud, aeronave de tip Su-34 și Su-27”, se arată într-un comunicat de presă preluat de agenția Tass, scrie Defense Romania.

Peste zece avioane au atacat

Pe timpul exercițiului, echipajul unui avion amfibiu de tip Be-12 a îndeplinit misiuni de cercetare a țintelor din acvatoriul Mării Negre. Rolul detașamentului de nave al adversarului convențional a fost jucat de navele mari de desant Saratov și Orsk ale FRMN.

La exercițiu au participat peste 10 avioane. Pentru distrugerea țintelor, aeronavele au intrat pe cursul de luptă în mod individual sau în compunerea celulelor (două aeronave). Echipajele avioanelor au efectuat atacuri cu rachete și bombe asupra țintelor maritime.

4000 de militari implicați în exercițiul NATO

În Marea Neagră, în perioada 28 iunie – 10 iulie, se desfășoară exercițiul Sea Breeze-2021. La manevre participă militari din Ucraina, SUA, Canada, Marea Britanie, Olanda, România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Letonia și din alte state. Este planificată implicarea în exerciții a aproximativ 4.000 de militari, 40 de nave de luptă, vedete și nave auxiliare, 30 de avioane și peste 100 de unități de tehnică auto și blindată.

Precedentul HMS Defender

Organizarea unor astfel de exerciții ale Rusiei în Marea Neagră a fost determinată, probabil, de incidentul din 23 iunie, când distrugătorul britanic HMS Defender a pătruns aproximativ trei kilometri în apele teritoriale rusești în zona Cap Fiolent din apropiere de Sevastopol.

Atunci, pentru îndepărtarea navei britanice, au fost întrebuințate avioane de tip Su-24M ale FRMN, care au executat lansări de bombe în direcția de deplasare a distrugătorului.

De remarcat faptul că în sprijinul avioanelor de luptă ale FRMN (Su-30SM și Su-24M) au fost aduse avioane de vânătoare și bombardament de tip Su-34. Regiunea Militară Sud dispune de 36 de avioane de acest tip (trei escadrile), aflate în înzestrarea Regimentului 559 Aviație de Bombardament – Morozovsk.

Probabil că, în perioada următoare, pe fondul tensiunilor din Marea Neagră cu statele membre NATO, bombardierele Su-34 vor îndeplini în mod frecvent misiuni de luptă în zonă.

 

author avatar
Tudor Borcea