AcasăȘTIRI EXTERNEPutin, cu un picior în Ucraina. SUA: „Toate opțiunile sunt pe masă...

Putin, cu un picior în Ucraina. SUA: „Toate opțiunile sunt pe masă pentru ripostă”

Putin, cu un picior în Ucraina. SUA: „Toate opțiunile sunt pe masă pentru ripostă”

SUA își păstrează deschise toate  opțiunile pentru a oferi răspunsul la consolidarea militară continuă a Rusiei în apropierea Ucrainei, a declarat vineri un înalt oficial american.

Secretarul de stat adjunct al SUA pentru Afaceri Europene, Karen Donfried, a declarat că SUA se consultă cu aliații săi europeni cu privire la următoarele măsuri de răspuns la escaladarea militară a Rusiei.

Occidentul se teme de o invazie iminentă

„Toate opțiunile sunt pe masă. Și există un set de instrumente care include o gamă întreagă de opțiuni”, a spus Karen Donfried. „Ceea ce facem acum este să monitorizăm îndeaproape regiunea, consultându-ne cu aliații și partenerii noștri cu privire la modul în care descurajăm acțiunea Rusiei”.

Rusia a adunat mii de militari și artilerie la granița cu Ucraina în ultimele săptămâni, stârnind îngrijorarea SUA și a Europei cu privire la o posibilă invazie.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se deplasează în Letonia și Suedia săptămâna viitoare pentru a participa la reuniunile NATO şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Manevrele militare ale Rusiei și amenințările la adresa Ucrainei vor fi pe ordinea de zi a ambelor întâlniri, a spus oficialul american.

„Motivul pentru care luăm în serios astfel de manevre neobișnuite este că ne amintim cu toții ce sa întâmplat în 2014. Am văzut Rusia anexând ilegal o parte din teritoriul suveran al Ucrainei când a ocupat Crimeea. Și de atunci, am văzut violențe în curs în estul Ucrainei”, a spus Karen Donfried.

Întrebat dacă SUA sunt dispuse să-și sporească prezența militară în Europa și în țări precum Polonia pentru a descuraja Rusia, înaltul oficial american a spus că problema este în curs de evaluare.

„Vom continua să revizuim și să evaluăm modul în care suntem poziționați la granițele de est ale Ucrainei”. Secretarul american al Apărării Lloyd Austin l-a găzduit săptămâna trecută la Pentagon pe omologul său ucrainean Oleksii Reznikov.

„Sprijinul nostru pentru autoapărarea, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este neclintit”, a spus el, fără a indica natura acestui sprijin sau cum ar reacționa SUA dacă Rusia ar invada Ucraina.

Putin vorbește de „provocările” Kievului

The New York Times a raportat săptămâna trecută că oficialii americani de informații și-au avertizat aliații europeni că există o fereastră scurtă de timp pentru a împiedica Rusia să întreprindă acțiuni militare în Ucraina.

Sursa a citat oficiali americani și britanici care spun că sunt „din ce în ce mai convinși că președintele Vladimir Putin ia în considerare acțiuni militare pentru a prelua controlul asupra unei părți mai mari a Ucrainei”.

SUA încurajează țările europene să lucreze împreună pentru a dezvolta un pachet de măsuri economice și militare, cum ar fi sancțiuni și desfășurari militare pentru a descuraja Moscova, scrie The National News.

Pe 24 noiembrie, Putin i-a spus președintelui Consiliului European, Charles Michel, că este îngrijorat de „provocările” Kievului pentru a crește tensiunea în estul Ucrainei, a spus Kremlinul.

Președintele rus „și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu provocările continue ale părții ucrainene care vizează exacerbarea situației pe linia de contact”.

author avatar
Tudor Borcea