AcasăȘTIRI EXTERNEPutin, cu un picior în Ucraina. SUA: „Toate opțiunile sunt pe masă...

Putin, cu un picior în Ucraina. SUA: „Toate opțiunile sunt pe masă pentru ripostă”

Putin, cu un picior în Ucraina. SUA: „Toate opțiunile sunt pe masă pentru ripostă”

SUA își păstrează deschise toate  opțiunile pentru a oferi răspunsul la consolidarea militară continuă a Rusiei în apropierea Ucrainei, a declarat vineri un înalt oficial american.

Secretarul de stat adjunct al SUA pentru Afaceri Europene, Karen Donfried, a declarat că SUA se consultă cu aliații săi europeni cu privire la următoarele măsuri de răspuns la escaladarea militară a Rusiei.

Occidentul se teme de o invazie iminentă

„Toate opțiunile sunt pe masă. Și există un set de instrumente care include o gamă întreagă de opțiuni”, a spus Karen Donfried. „Ceea ce facem acum este să monitorizăm îndeaproape regiunea, consultându-ne cu aliații și partenerii noștri cu privire la modul în care descurajăm acțiunea Rusiei”.

Rusia a adunat mii de militari și artilerie la granița cu Ucraina în ultimele săptămâni, stârnind îngrijorarea SUA și a Europei cu privire la o posibilă invazie.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se deplasează în Letonia și Suedia săptămâna viitoare pentru a participa la reuniunile NATO şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Manevrele militare ale Rusiei și amenințările la adresa Ucrainei vor fi pe ordinea de zi a ambelor întâlniri, a spus oficialul american.

„Motivul pentru care luăm în serios astfel de manevre neobișnuite este că ne amintim cu toții ce sa întâmplat în 2014. Am văzut Rusia anexând ilegal o parte din teritoriul suveran al Ucrainei când a ocupat Crimeea. Și de atunci, am văzut violențe în curs în estul Ucrainei”, a spus Karen Donfried.

Întrebat dacă SUA sunt dispuse să-și sporească prezența militară în Europa și în țări precum Polonia pentru a descuraja Rusia, înaltul oficial american a spus că problema este în curs de evaluare.

„Vom continua să revizuim și să evaluăm modul în care suntem poziționați la granițele de est ale Ucrainei”. Secretarul american al Apărării Lloyd Austin l-a găzduit săptămâna trecută la Pentagon pe omologul său ucrainean Oleksii Reznikov.

„Sprijinul nostru pentru autoapărarea, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este neclintit”, a spus el, fără a indica natura acestui sprijin sau cum ar reacționa SUA dacă Rusia ar invada Ucraina.

Putin vorbește de „provocările” Kievului

The New York Times a raportat săptămâna trecută că oficialii americani de informații și-au avertizat aliații europeni că există o fereastră scurtă de timp pentru a împiedica Rusia să întreprindă acțiuni militare în Ucraina.

Sursa a citat oficiali americani și britanici care spun că sunt „din ce în ce mai convinși că președintele Vladimir Putin ia în considerare acțiuni militare pentru a prelua controlul asupra unei părți mai mari a Ucrainei”.

SUA încurajează țările europene să lucreze împreună pentru a dezvolta un pachet de măsuri economice și militare, cum ar fi sancțiuni și desfășurari militare pentru a descuraja Moscova, scrie The National News.

Pe 24 noiembrie, Putin i-a spus președintelui Consiliului European, Charles Michel, că este îngrijorat de „provocările” Kievului pentru a crește tensiunea în estul Ucrainei, a spus Kremlinul.

Președintele rus „și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu provocările continue ale părții ucrainene care vizează exacerbarea situației pe linia de contact”.

author avatar
Tudor Borcea
488 afisari

12 COMENTARII

  1. Doua intrebari:1.Ce treaba are SUA in Ucraina si Marea Neagra?2.De cand o tara trebuie sa ceara aprobare SUA pentru a-si deplasa armata pe propriul teritoriu?Tupeu imperialist.

  2. Are dreptate „anonim” : cum de-si permit unii sa discute dreptul lui Putin de a intra când dorește în Ucraina sau unde i se mai sc..la lui !

  3. Rusii pot ramane fara un strop de motorina in cateva zile avem trupe speciale pt asta.
    Nu am pic de teama dorm linistit.

  4. Ai dreptate ,Ioane.Cum dracului si-au permis unii sa discute dreptul celei mai mari „democratii” a lumii sa intre in Coreea,Vietnam,Irak,Panama,Iugoslavia,Guatemala,Haiti,Grenada,Libia si pe unde au vrut sculele lor.In 1962 au fost pe punctul de a declansa un razboi nuclear fiindca rusii si-au permis sa faca ce ei facusera deja in Turcia ,sa amplaseze in Cuba rachete.Mai deunazi unchiul SAM s-a oparit ca a adus Putin cativa soldati in Venezuela in timp ce ei isi rezerva dreptul sa ii imprastie pe unde vor nici macar nu mai cer voie guvernelor respective.SUA au 800 de baze militare in lume.Rusia nu stiu cate , sigur mult mai putine.Mie nu imi plac nici SUA nici Rusia ,imi place doar DREPTATEA.Stiu ca parcursul „ireversibil ” al tarii noastre catre globalismul multilateral dezvoltat nu iti permite sa fii corect in opinii.Macar ai putea sa nu fii ipocrit.

  5. De ce Onu nu duce soldati de mentinerea păci intre Donbas si Ucraina? De ce Onu nu vibreaza?

  6. Fiindca am inteles ca datorita sanctiunilor occidentale China a oprit exportul de vibratoare.

  7. Onu nu vibra nici pe vreme domnului Busi, probabil ii place doar pozitia capra e singura pozitie ce o poate lua Onu. Acum Onu trebuie sa decida singura ce cale vrea e capra de tip placuta suedeza sau e capra clasica si lucra manata pe la spate.

  8. Ukraina nazista oricum e de multa vreme un teren de joaca al marilor puteti, aia sunt prinsi la mijloc si nu mai au nici o cale de scapare !! Pacat ca oamenii de rand de acolo sunt folositi ca si carne de tun, dar la ipocritii din Bruxxelitan ii doare fix in basca, adica in scula de ei !! Scapoa cine poate, bai ukrainienilor cu mintea cat un cobai vaxxinat in cap, cu totii sunteti niste gaini gata de taiere !! Multa Sanatate, bai ukro-nazistilor ordinari, in curand o sa arda totul al voi, in Kiev, o sa fiti fericiti si nu veti ramane cu nimic !! Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger