AcasăȘTIRI EXTERNEPutin: „Cu o rachetă ar dura un minut”. Marea Britanie a trecut...

Putin: „Cu o rachetă ar dura un minut”. Marea Britanie a trecut pe lângă Apocalipsă / Dezvăluiri extraordinare ale fostului premier Boris Johnson

Putin: „Cu o rachetă ar dura un minut”. Marea Britanie a trecut pe lângă Apocalipsă / Dezvăluiri extraordinare ale fostului premier Boris Johnson / Foto: printscreen

Boris Johnson povestește într-un documentar cum Vladimir Putin l-a „amenințat” înainte de începerea ostilităților în Ucraina. Fostul premier britanic descrie convorbirea sa „foarte lungă” și „extraordinară” cu președintele rus, la începutul lunii februarie 2022.

Boris Johnson dezvăluie într-un documentar difuzat de BBC luni, cum Vladimir Putin l-a „amenințat oarecum” înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

„Cu o rachetă ar dura un minut”

Fostul premier britanic își amintește, în acest documentar în trei părți, conversația sa telefonică cu președintele rus în februarie 2022, când se întorcea dintr-o vizită surpriză la Kiev.

La acea vreme, Putin a continuat să insiste că nu are nici o intenție de a-și invada vecinul, în ciuda afluxului masiv de trupe rusești în regiunile de frontieră. Jonhson spune că l-a avertizat cu privire la sancțiunile occidentale dure care ar fi urmat dacă ar fi făcut acest lucru.

„Mi-a spus: Boris, tu spui că Ucraina nu va adera la NATO prea curând. Ce vrei să spui prin «nu prea curând?»”, a relatat fostul premier britanic. „Ei bine, nu va adera la NATO în viitorul apropiat, știți asta foarte bine”, a continuat fostul lider britanic, care a fost un susținător timpuriu al ucrainenilor.

„La un moment dat, m-a amenințat într-un fel și mi-a spus: „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut”, a spus Johnson.

„Cred că, după tonul foarte relaxat pe care îl avea, după detașarea pe care părea să o aibă, se juca cu încercările mele de a-l determina să negocieze”, a adăugat el, informează Le Monde.

Zelenski: „Atunci opriți Rusia singuri”

La 22 ianuarie, la mai bine de patru luni după ce a părăsit Downing Street, fostul premier britanic a reapărut, spre surprinderea tuturor, pe teritoriul ucrainean. După ce a vizitat orașele Borodianka și Bucea, care au fost puternic afectate de lupte, s-a îndreptat spre Kiev, unde îl aștepta Volodimir Zelenski.

În documentar, președintele ucrainean descrie cum Zelenski s-a înfuriat din cauza atitudinii Occidentului de la acea vreme: „Dacă știți că mâine Rusia va invada Ucraina, de ce nu-mi dați ceva pentru a o opri astăzi? Dacă nu puteți, atunci opriți-o singuri”.

author avatar
Tudor Borcea