AcasăȘTIRI EXTERNEPutin avertizează că intrarea Finlandei în NATO "va crea probleme"

Putin avertizează că intrarea Finlandei în NATO „va crea probleme”

Putin avertizează că intrarea Finlandei în NATO "va crea probleme"

Potrivit Reuters, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat într-un interviu difuzat duminică, 17 decembrie, la televiziunea publică rusă, că intrarea Finlandei în NATO „va crea probleme” şi a anunţat o întărire militară la frontiera de nord-vest.

Relaţiile dintre Rusia şi Finlanda, care au o frontieră comună de 1340 kilometri, s-au deteriorat considerabil după ofensiva rusă din Ucraina din februarie 2022, care a determinat Finlanda să se alăture NATO

Putin, supărat de intrarea Finlandei în NATO

Nu erau niciun fel de probleme acolo, dar acum vor fi, pentru că vom înfiinţa districtul militar Leningrad şi vom concentra acolo un anumit număr de unităţi„, a declarat presedintele rus.

Vladimir Putin a susținut că occidentalii au fost cei care „au antrenat Finlanda în NATO„, în condiţiile în care „toate diferendele, inclusiv cele teritoriale de la mijlocul secolului XX, sunt de mult reglementate„. În urmă cu un an, Putin și-a exprimat părerea despre aderarea Finlandei la NATO, spunând că renunțarea la neutralitate, în favoarea NATO, este o greșeală.

Joi, 14 decembrie, Finlanda reanunţat închiderea completă a graniţei cu Rusia, la câteva ore după redeschiderea a două puncte de trecere. Rusia a fost acuzată că încurajează trecerea migranţilor, acuzaţii respinse de Kremlin.

Aproximativ 1.000 de solicitanţi de azil fără documente s-au prezentat la frontiera dintre Rusia şi Finlanda de la începutul lunii august, potrivit autorităţilor finlandeze. Majoritatea acestor persoane au provenit din Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria şi Yemen.

Guvernul de la Helsinki a acuzat Moscova că le permite migranţilor care nu au documente să traverseze frontiera comună, considerând că rușii recurg astfel la un atac hibrid după ce Finlanda a aderat la NATO în aprilie acest an.

Finlanda s-a alăturat NATO în primăvara acestui an punând capăt deceniilor sale de neutralitate de după al Doilea Război Mondial, ca urmare a invaziei rusești din Ucraina.

author avatar
Mihail Ioan