AcasăȘTIRI EXTERNEPutin atacă după summit-ul NATO. Alianţa nu poate exista fără un „mare...

Putin atacă după summit-ul NATO. Alianţa nu poate exista fără un „mare duşman”

Putin atacă după summit-ul NATO. Alianţa nu poate exista fără un „mare duşman”

Rusia a aşteptat sfârşitul summitului NATO pentru a recurge la propagandă.

La o zi după ce summit-ul NATO s-a încheiat şi cu o zi înainte ca Joe Biden să se întâlnească cu Vladimir Putin la Geneva, ministrul de externe adjunct al Rusiei, Aleksandr Gruşko a ţinut să facă apel la o naraţiune propagandistică.

Astfel, Grușko a deeclarat că recentul summit al Alianței Nord Atlantice, care a avut loc Bruxelles a demonstrat că NATO nu poate exista fără un „mare duşman”.

Altfel spus, adjuctul diplomației de la Moscova a reluat o veche naraţiune pe care propaganda de la Kremlin o tot rostogoleşte în ultimii: că NATO nu ar trebui să mai existe, deoarece alianţa militară a Pactului de la Varșovia s-a dizolvat, iar Alianţa militară ocidentală încercă să supravieţuiască găsind în Rusia un mare duşman, scrie Defense Romania.

China, altă victimă nedreptățită

Tocmai Alexandr Gruşko uita că Organizaţa Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a fost mai mereu deschisă dialogului cu Moscova prin intermediul Consiliului NATO-Rusia (NRC).

Însă Alianţa şi-a schimbat abordarea faţă de Kremlin, după ce Rusia a recurs la invazii militare şi anexare de teritorii în două state vecine – Georgia în 2008 şi Ucraina în 2014.

„Summitul de la Bruxelles a dezvăluit din nou codul genetic al NATO: alianţa nu poate exista fără un « mare duşman». La ameninţarea rusă a fost adăugată provocarea chineză”, a subliniat Gruşko.

Luni, 14 iunie, la încheierea summitului de la Bruxelles, liderii ţărilor NATO şi-au manifestat preocuparea faţă de Rusia, dar şi faţă de China.

Comunicatul de la finalul summitului enumeră între provocări „influenţa crescândă şi politicile internaţionale ale Chinei”, asigurând că aliaţii vor „interacţiona cu China pentru a apăra interesele de securitate ale Alianţei”.

Participanţii la summit au menţionat pe de altă parte că „de mai bine de 25 de ani NATO se preocupă de construirea unui parteneriat cu Rusia, inclusiv prin intermediul Consiliului NATO-Rusia (NRC), iar în timp ce NATO îşi respectă angajamentele internaţionale, Rusia continuă să încalce valorile, principiile, încrederea şi angajamentele stipulate în documentele convenite şi care stau la baza relaţiei NATO-Rusia”.

„Liniile roșii” ale lui Biden

Preşedintele american, Joe Biden, a promis luni să îi spună omologului său rus, Vladimir Putin, care sunt „liniile sale roşii”, cu ocazia întâlnirii bilaterale, programată miercuri la Geneva.

„Nu căutăm un conflict cu Rusia, dar vom răspunde dacă Rusia continuă activităţile sale”, a declarat liderul de la Casa Albă în cursul conferinţei de presă organizate la finalul summitului NATO.

 

author avatar
Tudor Borcea
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger