AcasăȘTIRI EXTERNEPutin are cheia să scoată 10 tone de aur pe an

Putin are cheia să scoată 10 tone de aur pe an

Putin are cheia să scoată 10 tone de aur pe an

Extracția minieră este un proces care consumă multă energie. Pentru a-și dezvolta imensele rezerve, Rusia, spre deosebire de Occident, se îndreaptă către o sursă de energie pe care o cunoaște prea bine: cea nucleară.

Rusia deține a doua cea mai mare rezervă de zăcăminte de aur din lume, după Australia, cu 7.200 de metri cubi de rezerve dovedite în 2020, potrivit Statista. Țara este al treilea cel mai mare producător din lume, cu 340,17 tone extrase anul trecut și intenționează să accelereze ritmul.

Mini-centrale, maxi-proiecte

Cu excepția faptului că o mare parte din rezervele sale sunt în locuri total izolate de orice infrastructură și orice locuință, precum în Siberia sau în regiunea Irkuțk, în nordul Mongoliei. Or, extracția minieră este un proces care consumă multă energie. Pentru a-și dezvolta imensele rezerve, Rusia, spre deosebire de Occident, se îndreaptă către o sursă de energie pe care o cunoaște prea bine: cea nucleară.

Extracția din depozitele aurifere din mina Kyuchus, una dintre cele mai mari mine de aur din Rusia și din lume, în nordul Siberiei, va fi alimentată de o mini-centrală nucleară SMR (Small Modular Reactor). Acesta va furniza 50Mwe din care 35Mwe vor fi furnizați minei.

Potrivit ministrului resurselor naturale și mediului din țară, Alexander Kozlov, energia nucleară „nu numai că va dezvolta zăcământul, ci va furniza și energie teritoriilor învecinate”. Terenul a fost licitat cu condiția ca centrala nucleară să fie dezvoltată acolo și să se extragă cel puțin 10 tone de aur pe an. Și compania Beloye Zoloto a câștigat miza pentru o sumă de 7,7 miliarde de ruble (93,5 milioane de euro).

Nu este singurul proiect de acest tip, subliniază World Nuclear News. Zăcământul de cupru și aur din Baimskaya, din regiunea Chukotka, va fi și el alimentat de două reactoare mici RITM-200M, mici plasate pe barje plutitoare la Capul Nagloynyn.

Reactoare de pe spărgătoare de gheață

Acest mini-reactor, utilizat din 2020 pentru alimentarea spargătoarelor de gheață, poate fi realimentat la fiecare zece ani și are o durată de viață de 40 de ani. Proiectul Oust-Kouiga (unde va fi amplasat SMR-ul minei Kyuchus) va fi prima sa versiune terestră.

În 2020, Rusia a dezvăluit deja prima central nucleară plkutitoare, Akademik Lomonosov, echipată cu două reactoare cu apă sub presiune de câte 35 MW fiecare, capabile să furnizeze energie cu emisii reduse de carbon în locuri slab populate și izolate, scrie Slate.

Reactoarele SMR-uri au revenit în centrul atenției luna aceasta, când președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat includerea lor în planul Franța 2030. Hexagonul are astfel propriul său proiect numit Nuwand, rezultatul unei colaborări între Comisariatul pentru energie atomică (CEA), EDF, Naval Group și TechnicAtome.

Programat pentru 2035, va concura cu multe alte proiecte americane, coreene sau chineze. Aceste SMR sunt astfel avute în vedere pentru tot felul de utilizări, de la producerea de energie electrică și căldură până la desalinizarea apei de mare, inclusiv fabricarea hidrogenului „verde”, sau chiar mineritul bitcoin.

Rusia privește spre noi zăcăminte de aur în Yakuția, în regiunea Magadan (cea mai puțin populată din țară) sau în Kamceatka, în Extremul Orient rus. Prin urmare, observatorii se așteaptă să apară mini-centrale nucleare în toată regiunea.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
354 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger