AcasăȘTIRI EXTERNEPutin arată pisica Americii - rachetele hipersonice ale Rusiei, capabile să treacă...

Putin arată pisica Americii – rachetele hipersonice ale Rusiei, capabile să treacă de apărarea antiaeriană a NATO!

Cum era și de așteptat, declarațiile belicoase ale senatorului Roger Wicker nu au trecut neobservat, iar reacțiile apărute sunt pe măsura mesajului transmis de Washington. Într-o replică dată chiar de Vladimir Putin, președintele Federației Ruse arată pisica Americii – rachetele hipersonice dezvoltate de specialiștii militari ai Moscovei sunt capabile să treacă de apărarea antiaeriană a NATO!

„În tehnologia armelor hipersonice, cu siguranță suntem liderii lumii”, a spus Putin. Iar când alte state vor dezvolta astfel de rachete, Rusia va fi trecut la nivelul următor, acela al interceptării și distrugerii rachetelor hipersonice, a mai spus liderul de la Kremlin.

„Rusia, istorie nouă”

Occidentul nu trebuie să își umfle mușchii în fața Rusiei căci nu impresionează pe nimeni, zice Putin. După ce America nu a negat posibilitatea unei lovituri nucleare împotriva Federației Ruse, „Țarul” a replicat imediat, reamintind Occidentului că țara sa este în prezent liderul global al rachetelor hipersonice.

Rusia și Statele Unite au o paritate aproximativă atunci când vine vorba de numărul de focoase nucleare, a declarat Putin în comentariile difuzate duminică, 12 decembrie, ca parte a unui film documentar numit „Rusia, istorie nouă”.

„Dar, în tehnologia rachetelor hipersonice, cu siguranță suntem liderii lumii”, a spus Vladimir Putin. Președintele a admis că, în viitor, și alte puteri mondiale vor poseda o tehnologie similară, „însă, când vor primi și alții aceste arme, este foarte probabil că Federația Rusă va avea dezvoltate mijloace de a lupta împotriva rachetelor hipersonice”.

Atitudinea Occidentului

Putin a anunțat încă din noiembrie că testarea rachetei de croazieră hipersonice 3M22 Zircon se apropie de finalizare, iar livrările ei către marina militară va începe în 2022.

Unii experți occidentali pun la îndoială tehnologia avansată folosită de noua generație de arme a Rusiei. Totuși, cu toții recunosc că o combinație între viteza, manevrabilitatea și altitudinea rachetelor hipersonice le face dificil de urmărit și de interceptat de orice sistem antiaerian din lume. Dificil sau imposibil? Greu de dat un răspuns precis, dar cert e că rachetele hipersonice călătoresc în atmosfera superioară cu mai mult de cinci ori viteza sunetului (6.200 km/h).

Primele teste ale rachetei 3M22 Zircon au avut loc în ianuarie 2020. Lansarea a fost de pe nava Amiral Gorshkov, aparținând Flotei de Nord a Federației Ruse. Azi, Moscova arată că Zircon poate atinge ținte la o distanță de până la 1.000 de kilometri, fiind imposibil de interceptat de orice sistem antirachetă. Interesant este că această rachetă hipersonică nu face parte din cele cinci „superarme” arme nucleare pe care Putin le-a arătat parlamentarilor ruși cu ocazia Adunării Federale din martie 2018. Patru dintre acele rachete – Sarmat, Avangard, Poseidon și Burevestnik – sunt sisteme strategice nucleare, fiind arme arme cu rază lungă de acțiune, mai mare de 5.000 km.

Specialiștii, impresionați de armele rușilor

Cheltuielile militare ale Moscovei sunt mult mai mici decât cele ale Washingtonului, dar asta nu împiedică Rusia să ducă o adevărată cursă a înarmărilor cu rivalul de peste ocean. Rusia a canalizat 62 de miliarde de dolari pentru cheltuielile militare în 2020, în timp ce SUA au aruncat pe piață 778 de miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale ale Băncii Mondiale.

Secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall, a declarat recent pentru Reuters că Statele Unite, Rusia și, de curând, China s-au angajat într-o cursă a înarmărilor pentru a dezvolta cele mai letale arme hipersonice. În octombrie, generalul Mark Milley a confirmat un test de arme hipersonice chineze despre care experții militari spun că pare să obiectivul Beijingului de a dezvolta un sistem capabil să distrugă apărarea antiaeriană a Americii.

Și generalul David Thompson, al doilea în comandă la divizia Operațiuni spațiale, a sunat alarma afirmând că SUA nu sunt „la fel de avansate ca rușii sau chinezii în ceea ce privește programele hipersonice”. Dar cel mai puternic mesaj l-a avut Brent M. Eastwood, jurnalist specializat pe securitate militară. Într-un interviu pentru Newsweek, el a declarat: „Presupunând că rachetele hipersonice ale Rusiei sunt arme cu dublă utilizare, atât convențională, cât și nucleară, eu cred că ele schimbă echilibrul nuclear față de Statele Unite. Această rachetă Zircon are capacitatea de a copleși sistemul american Aegis. Aegis are nevoie de opt până la 10 secunde timp de reacție pentru a intercepta rachetele trase. Or, în acel moment, Zircon deja a parcurs cel puțin 12 kilometri. America trebuie să își facă griji și fiindcă racheta Zircon poate transporta încărcătură nucleară. Este o armă complexă, care arată priceperea militară a rușilor”.

Jumătate laudă, jumătate semnal de avertizare, așa trebuie descifrat mesajul lui Putin. Comentariul său, cum că Rusia va avea o rachetă hipersonică în serviciu începând cu 2022, reprezintă un semnal direct transmis Occidentului. Asta, mai ales după ce Kremlinul a spus în nenumărate rânduri că orice desfășurare trupelor NATO în Ucraina înseamnă trecerea unei linii roșii.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
75.601 afisari

14 COMENTARII

  1. No acum taximetristul doarme linistit. Cazanele lui trec dar rachetele americane hipersonice si laserul nu. Dormi linistit. Lumina Lunii vegheaza.
    Maine e o alta zi.

  2. Ce bun era Kaghebeu ala va dadea dadea de munca la toti. Nu ca acum te faci presedinte pe pile.

  3. Niște idioți, care visează arme laser, minisateliti cubici si alți cai verzi pe pereți, ca în filmele S. F., minimalizează armamentul rusesc pentru ca sunt mici și prosti și nu știu ca la origini acest armament are multa inteligenta germana din WWII, fără sa mai punem la socoteala ca școală de matematica ruseasca e cea mai buna. Prostii neaga ceea ce ii ingrijoreaza chiar pe yankei. Bai idioților duceți-vă in Donbass in linia întâi sa va convingeți, dar lăsați tara sa aibe relații normale cu vecinii chiar și mai îndepărtați, ca s-ar putea sa va lase fără gaze la iarna și o sa va înghețe curul, proștilor.

  4. Crimeea le trebuie amerlocilor, ca daca au portul Sevastopol dat pe mana lor de pinguinul de Zelenski, ce ar scoate ei din TOATA regiunea fostei URSS…le trebuie o trecatoare sa poata iesi cu prazile jefuite…la Romanica a mers camionul cu banii direct la destinatie …acolo e problem! SPIRITUL UNUI POPOR SE CUNOASTE ACASA LA EL…TOTI POLITICIENII SI LATRAII DE PE LA NOI BAT CAMPII SI HABAR NU AU DE NIMIC…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger