AcasăȘTIRI EXTERNEPutin a schimbat tonul. Rusia şi NATO pregătesc o reuniune la cel...

Putin a schimbat tonul. Rusia şi NATO pregătesc o reuniune la cel mai înalt nivel

Vladimir PutinPutin a schimbat tonul. Rusia şi NATO pregătesc o reuniune la cel mai înalt nivel

Consiliul NATO-Rusia s-ar putea reuni din nou în 12 ianuarie, pentru prima oară după doi ani și jumătate de pauză. Inițial, Rusia nu și-a dat încă acordul, dar în cele din urmă a acceptat propunerea NATO de a începe discuțiile despre problemele de securitate.

Anunțul a fost făcut duminică de ministrul rus de Externe, dar a spus că propunerea NATO mai este încă analizată, fiind necesare clarificări cu privire la format şi la agendă. „Însă noi suntem deschişi dialogului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, potrivit agenţiei de presă TASS.

Negocieri NATO-Rusia privind Ucraina

Rusia a stârnit noi neliniști în Occident după ce a masat aproape 100 de mii de militari în apropiere de granița cu Ucraina. Astfel că a oferit săptămâna trecută o listă cu propuneri de securitate pe care vrea să le negocieze, printre care și promisiunea NATO că va renunța la orice activități militare în estul Europei și în Ucraina.

Cele mai recente negocieri în acest format au avut loc în iulie 2019, iar de atunci toate încercările de a stabili o dată pentru reuniune au eşuat.

Unul dintre motive este acela că Rusia nu mai vrea să discute despre conflictul din Ucraina în cadrul acestui consiliu, condiţie pe care în special statele estice membre ale NATO nu doresc ca alianţa să o accepte.

author avatar
Andrei Ștefan
306 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger