AcasăȘTIRI EXTERNEPutin a ordonat amestecul Rusiei în prezidențialele americane din 2020

Putin a ordonat amestecul Rusiei în prezidențialele americane din 2020

Putin a ordonat amestecul Rusiei în prezidențialele americane din 2020/Foto: Facebook

Potrivit unui raport al serviciilor americane de informații, liderul de la Kremlin a cerut Rusiei să interfereze în alegerile prezidențiale din noiembrie din Statele Unite pentru a favoriza victoria lui Donald Trump.

Președintele rus Vladimir Putin a condus probabil eforturile pentru a încerca să inverseze rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut în favoarea lui Donald Trump, arată un raport al serviciilor americane de informații, publicat marți.

Raportul de 15 pagini, publicat de Biroul directorului Informațiilor Naționale, susține acuzațiile de lungă durată potrivit cărora unii dintre locotenenții lui Donald Trump au făcut jocul Rusiei amplificând acuzațiile făcute de personalități ucrainene legate de Moscova împotriva lui Joe Biden, pe atunci rival democrat al fostului președinte republican, înainte de scrutinul din noiembrie.

Raportul include elemente noi care indică faptul că Vladimir Putin a supravegheat sau, cel puțin, a ordonat ingerințele în alegerile prezidențiale din SUA în beneficiul lui Donald Trump.

Afectarea imaginii lui Joe Biden

Potrivit documentului, personalități ucrainene susținute de Moscova, precum parlamentarul Andrei Derkaci, au recrutat figuri politice în Statele Unite – ale căror identități nu sunt specificate – cu scopul de a „murdări” imaginea lui Joe Biden și a fiului său, Hunter Biden, ținte ale acuzațiilor de corupție repetate din partea lui Donald Trump

Andrey Derkaci, care l-a întâlnit pe avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, în 2019, este considerat de serviciile secrete americane ca o persoană ale cărei mișcări au fost urmărite, dacă nu chiar ghidate, de Vladimir Putin.

„Alți oficiali înalți au fost, de asemenea, implicați în eforturile de inregință electorală ale Rusiei – inclusiv oficiali de securitate și de informații care, în evaluarea noastră, nu ar fi acționat fără, cel puțin, aprobarea tacită a lui Putin”, se arată în raport, scrie France 24.

Tentativa iraniană

În egală măsură, serviciile de informații americane indică în raportul publicat marți că au găsit și urme ale altor încercări străine de a schimba votul americanilor, anul trecut, în special o campanie de „influență secretă la mai multe niveluri” desfășurată de Iran în scopul reducerii sprijinul de care s-a bucurat Donald Trump.

China nu s-a băgat

Pe de altă parte, documentul contrazice narațiunea alternativă propusă de aliații lui Donald Trump conform căreia China a intervenit în scrutinul din noiembrie în beneficiul lui Joe Biden.

În ceea ce privește China, documentul menționează că autoritățile au avut în vedere inițial să încerce să influențeze votul, înainte de a renunța la acesta, de teamă că acest lucru nu va avea efect asupra lor. Până acum, republicanii din cercul apropiat de Donald Trump au evocat o intervenție chineză în favoarea democraților.

În curând, noi sancțiuni împotriva Rusiei

Întrebat despre posibilitatea unor viitoare sancțiuni împotriva Rusiei, un reprezentant al administrației Biden a spus că președintele SUA a indicat „clar” în trecut că Washingtonul ar putea lua măsuri în fața încercărilor de destabilizare ale Moscovei, menționând demersurile americane ca răspuns la presupusa utilizare de către Rusia a unei arme chimice împotriva disidentului Alexei Navalnîi.

„În curând vor fi mai multe”, a spus reprezentantul, sub condiția anonimatului.

„Am identificat mai multe incidente în care actori legați de guvernele rus sau iranian au subminat securitatea rețelelor de organizații politice, candidați și partide. Unii au adunat informații pe care le-ar fi putut publica pentru a influența operațiunile, dar nu am observat nicio diseminare, modificare sau distrugere a acestor date ”, se spune în raport. Aceste intervenții străine nu au avut niciun impact asupra „voturilor, numărării lor și nici asupra transmiterii rezultatelor”.

Raportul menționează în plus că nici o operațiune nu a avut amploarea și sfera de intervenție a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

author avatar
Tudor Borcea
264 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger