AcasăȘTIRI EXTERNEPutin a mers prea departe: nu mai poate să dea înapoi fără...

Putin a mers prea departe: nu mai poate să dea înapoi fără să tragă un foc

În confruntarea cu Occidentul pe fondul crizei din Ucraina, președintele rus își urmărește obiectivul a reconstrui imperiul sovietic, chiar și cu prețul războiului, folosind tancuri, trupe, sfidarea și grandomania.

În funcție de cine întrebi, Putin este pe cale să cufunde Europa în cel mai grav conflict militar de la al Doilea Război Mondial sau organizează un bluff elaborat pentru a arăta Occidentului că este la fel de periculos ca întotdeauna. Ambele scenarii se completează.

În joc nu este doar viitorul unei Ucraine libere și democratice, ci întreaga arhitectură de securitate a Europei post-Război Rece.

După ce a adunat peste 100.000 de soldați și echipament militar de-a lungul graniței cu Ucraina în puncte strategice din Belarus până în Crimeea, Putin a pus Rusia în poziția de a ataca și ocupa vecinul său sudic în câteva săptămâni.

În ciuda acestor riscuri, un set de cereri maximaliste pe care negociatorii de la Kremlin le-au transmis oficialilor americani sugerează că Putin nu caută o soluție diplomatică, comentează politologul Matthew Karnitsching. Pare să caute fățiș un conflict, în speranța că nu va fi singurul tras la răspundere pentru tot ce va urma.

Condițiile Moscovei pentru oprirea activității NATO pe teritoriul membrilor săi din Europa Centrală și de Est, interzicerea extinderii ulterioare a alianței și colaborarea cu țările non-membre, au fost evident de neaceptat. „Singurul lucru care nu era pe listă a fost cererea către SUA de a returna Alaska”, a spus Michael Kofman, director al programului de studii ruse la CNA, un think tank cu sediul la Washington.

Putin a numit dezmembrarea URSS “cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului”, iar mulți observatori cred că scopul său este să inverseze această istorie – în măsura posibilului – prin aducerea Ucrainei înapoi în sfera rusească, un obiectiv pe care l-a atins deja cu Belarus.

Un astfel de curs ar elimina posibilitatea ca Ucraina să se alăture fie UE, fie NATO, pe care Putin o consideră o amenințare la adresa propriei sale stăpâniri la putere, și ar restabili un tampon semnificativ între Rusia propriu-zisă și alianța occidentală.

În acest an se împlinește centenarul înființării Uniunii Sovietice, un prilej nimerit pentru a readuce Ucraina pe orbita Rusiei.

Deși nici Washingtonul, nici Europa nu renunță la speranța unei rezoluții diplomatice, este greu de văzut ce i-ar putea oferi Occidentul liderului rus în locul controlului Ucrainei.

Mai mult decât atât, dacă Putin ar da înapoi fără să tragă un foc după ce a redistribuit o forță militară considerabilă – cu o cheltuială masivă – și a pus pe jar NATO, UE și SUA, el ar arăta ca un lider slab în fața propriilor susținători. Nu este o reputație bună pentru un lider autoritar care apare în poze “macho” cu pușca în mână.

De aceea, președintele american Joe Biden și mulți aliați ai NATO consideră că un anumit tip de conflict armat este inevitabil. În timpul Războiului Rece, relațiile dintre Est și Vest au fost măcar stabile, guvernate de o serie de acorduri de control al armelor și alte tratate. O invazie rusă în Ucraina este capcana pe care Putin o pregătește pentru Occident.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
5.530 afisari

8 COMENTARII

  1. Superficială analiză, de parcă s-ar pregăti să se ia la poceală doi golani pe-un loc de parcare.
    „[…] viitorul unei Ucraine libere și democratice”?? Asta e o aberație cu fundițe. Până în 1991, Ucraina nu exista ca stat independent, terioriul ei aparținând Rusiei încă de la constituirea imperiului țarist. Cum ar fi să ceară și Transilvania independența? Sau Moldova? Sau Oltenia? Ucraina e pe butuci, condusă de tâlhari și de un actoraș ratat, mai atent doar la decor decât la realitate.
    Unde sunt premisele economice din analiza asta? Sau aveți senzația că un conflict de genul ăsta apare așa, că se trezește unul mai prost dispus?
    O analiză documentată se face după multă muncă și ar ocupa de zece ori mai mult spațiu, varianta pentru publicul obișnuit. Altfel, călcați pe urmele televiziunilor, care pun și ele un croll cu „RĂZBOI ÎN UCRAINA!” doar așa, ca să aibă cârlig la fraieri.
    Pot să pun pariu cu dvs. – pe bune! – că nu va fi nici un război. Pe-o ladă de bere (bună).

  2. O analiză adevărată nu are cum porni de la o ipoteză falsă. Cică Putin ar dori refacerea URSS! Înțeleg că trebuie demonizat, că așa s-a dat ordin, dar parcă mințiți prea tare

  3. Asta vrea să rămână în istoria universală rău sau bun nu contează.Se vor naște basme după el fie că zmeu fie că Ivan turbinca erou sa fie

  4. Articolul = maculatura
    O fi platit de catre ” desteptii de la Whashington ” ?
    Inteleg ca trebuie sa-l muscati de c.. pe Putin , dar mai uitati-va si la mumia impaiata si gasca lui .
    nu spun asta pentru ca l-as iubi pe rus , nici pe departe .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger