AcasăȘTIRI EXTERNEPutin a decis soarta celui mai mare submarin din lume

Putin a decis soarta celui mai mare submarin din lume

Putin a decis soarta celui mai mare submarin din lume / Foto: printscreen

Rusia a început dezmembrarea celui mai mare submarin nuclear cu rachete balistice din lume, a anunțat miercuri presa de stat.

Dmitri Donskoy, un submarin din clasa Typhoon care a servit în Flota de Nord a Marinei ruse din 1980, avea o lungime de 175 de metri. Au fost construite șase exemplare din această clasă.

Înlocuit cu unul și mai mare

Statutul său de cel mai mare submarin din lume va fi preluat de submarinul nuclear Belgorod din clasa Oscar II, cu o lungime de 184 de metri, care a fost pus în funcțiune la începutul lunii iulie.

 

„Submarinul Dmitri Donskoy a fost scos din cadrul flotei și urmează să fie dezmembrat”, a declarat agenția de știri RIA Novosti, care citează o sursă anonimă din industria de apărare rusă.

Dmitri Donskoy a fost văzut ultima dată însoțind submarinul Belgorod în apele Mării Albe din nord-vestul Rusiei, potrivit The Moscow Times.

„Rechinii” din vremea URSS

Submarinele din clasa Typhoon (clasificare NATO), în denumirea sovietică Proiect 941 Akula („rechin”) au fost o clasă de submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară proiectate și construite de URSS pentru Marina Sovietică.

Cu un deplasament submersibil de 48.000 de tone, acestea sunt cele mai mari submarine construite vreodată, capabile să găzduiască facilități de locuit confortabile (exista și o mică piscină)  pentru echipajul de 160 de persoane, atunci când sunt scufundate în misiuni timp de luni de zile.

author avatar
Tudor Borcea