AcasăȘTIRI EXTERNEPutin a avertizat Ungaria de invadarea Ucrainei. Kievul acuză Budapesta că vrea...

Putin a avertizat Ungaria de invadarea Ucrainei. Kievul acuză Budapesta că vrea teritorii ucrainene

Putin a avertizat Ungaria de invadarea Ucrainei. Kievul acuză Budapesta că vrea teritorii ucrainene

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a avertizat Ungaria de atacarea Ucrainei.

Danilov a fost întrebat despre posibilitatea aderării Ucrainei la NATO și despre posibila influență a Ungariei asupra acestui proces. „Ungaria își declară deschis cooperarea cu Rusia. Mai mult, ea a fost avertizată în prealabil de Putin că va avea loc un atac asupra țării noastre”, a spus el.

„Au crezut că pot lua o parte din teritoriul ucrainean”

„Din anumite motive, Ungaria a crezut că ar putea lua o parte din teritoriul Ucrainei. Țara care se comportă astfel va vedea care vor fi consecințele pentru ea după război”, a adăugat secretarul Consiliului Național de Securitate, scrie babel.ua.

Media ucraineană citează acuzațiile în același mod, dar niciunde nu se spune cum și de ce Danilov a fundamentat acuzația sau la ce sursă s-a referit – dacă există, scrie Telex.hu. Nu este prima dată când subiectul este menționat.

Fostul vicepremier polonez Roman Giertych a sugerat în martie că Putin are un plan secret: a încercat să-l implice pe Orban și chiar pe polonezi în războiul împotriva Ucrainei și a promis Transcarpatia lui Orban pentru ajutor. Nu au fost prezentate dovezi în acest sens.

Ungurii „visează în tăcere la Transcarpatia noastră”

Între Budapesta și Kiev există vechi tensiuni cu privire la regiunea ucraineană Transcarpatia, rămasă Ucrainei de la imperiul Austro-Ungar.

150.000 de etnici maghiari locuiesc în această regiune iar Kievul, pățit cu separatiștii pro-ruși din estul țării, nu vede cu ochi buni sprijinul acordat etnicilor maghiari din partea Budapestei. De partea sa, Ungaria spune că Ucraina atentează la „drepturile fundadmentale” ale maghiarilor din Transcarpatia.

În timp ce Kievul critică deschis poziția Budapestei, deloc pe linia UE privind achizițiile de gaz rusesc și sancțiunile împotriva Moscovei, luna trecută vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a denunțat retorica maghiară pro-rusă și faptul că Ungaria „vrea gaz mai ieftin” și  „visează în tăcere la Transcarpatia noastră”.

author avatar
Tudor Borcea
392 afisari

15 COMENTARII

  1. Pentru toti anonimii. Vag, vag de tot. Ati chiulit la lectia despre ce-i al nostru si de cand.

    • Vag in capul tau de gunoi comunistoid. Stiu exact ce a fost al nostru si de cand si nu del n manualel voastre nationalist comuniste de inspiratie nord coreeana juche. Tocmai d’aia nu pun botul la subversiunile tale tip divide et impera. Marsh in 3.14zda m@-tii de aici, putoare nostalgic securista.

  2. Ungaria o tara cu cea mai buna politica si este impotriva pedofililor de la Bruxelles si drogatilor amerlicani ,Succes pentru Victor Orban si victorie Rusia impotriva nazistilor Ucraina si. NATO

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger