AcasăȘTIRI EXTERNEPuternica Germanie se face mică în fața Big Tech

Puternica Germanie se face mică în fața Big Tech

Noi reguli pentru a reduce discursul instigator la ură online în Germania au fost suspendate pe fondul proceselor înaintate de  YouTube, Facebook, Twitter și TikTok.

epa07181350 A participant passes in front of a logo of the Federal Criminal Police Office Bundeskriminalamt BKA prior to the opening of Security in an open and digital society conference in Wiesbaden Germany 21 November 2018 EPA EFEARMANDO BABANI

Giganții rețelelor de socializare își unesc forțele pentru a lupta împotriva guvernului de la Berlin, ca răspuns la aceste reguli care urmăresc să trimită conținutul ilegal și date despre utilizatori către o agenție centrală de aplicare a legii, Oficiul Federal de Poliție Criminală (BKA), începând cu această săptămână.

Confruntată cu tot mai multe  procese din partea celor mai mari companii de social media, BKA le-a spus Google și Meta să amâne să respecte regulile. Cu toate acestea, Twitter și TikTok vor trebui să înceapă să-și trimită datele în condițiile legii, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Federal al Justiției.

Eșecul vine în timp ce politicienii germani se confruntă cu o creștere a urii și dezinformării online. Berlinul s-a exprimat în ultimele săptămâni cu privire la lupta sa de a reduce conținutul toxic de pe platformele rețelelor sociale, inclusiv Telegram, autoritățile mergând atât de departe încât amenință că vor închide serviciul de chat criptat și cer Apple și Google să-l elimine din magazinele lor de aplicații.

Noile reguli sunt o actualizare a legii germane privind moderarea conținutului existentă, cunoscută sub numele de NetzDG, și urmăresc să accelereze identificarea și urmărirea penală a crimelor motivate de ură în urma atacurilor de extremă dreapta într-o sinagogă din Halle și în barurile din Hanau.

Regulamentul, considerat deja unul dintre cele mai de anvergură din Occident, prevede ca giganții social media să elimine cel mai flagrant conținut ilegal în termen de 24 de ore de la raportare pentru încălcări sau să se confrunte cu sancțiuni de până la 50 de milioane de euro.

Dar companiile de tehnologie spun că schimbările pun în pericol confidențialitatea și drepturile fundamentale ale oamenilor.

Confruntarea juridică a Berlinului cu Big Tech trimite, de asemenea, un avertisment parlamentarilor și diplomaților europeni care negociază în prezent o lege paneuropeană de moderare a conținutului, cunoscută sub numele de Digital Service Act. DSA ar putea intra în vigoare în 2023.

Disputa reprezintă o durere de cap pentru BKT, care trebuie să echilibreze marea preocupare a publicului pentru intimitate și dorința de a controla discursurile ilegale de ură. “Se adaugă la toate întârzierile generate de reforma NetzDG”, a declarat pentru Politico  Julian Jaursch, expert în politici digitale la think tank-ul Stiftung Neue Verantwortung din Berlin.

La scurt timp după ce noile reguli au fost adoptate la jumătatea lui 2021, YouTube și Facebook au lansat atacuri legale. TikTok și Twitter au urmat exemplul, introducând procese separate la sfârșitul lunii ianuarie la Tribunalul Administrativ din Köln.

„Credem că unele dintre modificările propuse la legea NetzDG vor avea un impact negativ asupra dreptului comunității noastre la confidențialitate”, a spus un purtător de cuvânt al TikTok.  Potrivit Twitter, regula va împinge companiile private să acționeze ca „procurori, raportând utilizatorii către forțele de ordine chiar și în absența unui comportament ilegal”, în timp ce un purtător de cuvânt al Meta a criticat amenințarea la adresa “drepturilor fundamentale”.

Șansele sunt în favoarea giganților tehnologiei

Companiile nu s-au conectat încă la interfața digitală a BKA, scrie Der Spiegel. Ministerul Federal al Justiției a declarat că Twitter a cerut protecție legală pentru a nu aplica temporar regula, iar Google și Meta beneficiază de scutiri.

Matthias Kettemann, cercetător principal în dreptul platformelor la Institutul Leibniz, a spus că “șansele sunt în favoarea giganților tehnologiei”. Experții juridici se așteaptă ca reglementările DSA la nivelul UE să vină înainte ca procesele să ajungă la final, înlocuind propria lege a conținutului din Germania.  Cazul german ar putea trimite un semnal puternic negociatorilor cu privire la alte procese intentate de Big Tech.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
465 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger