AcasăȘTIRI EXTERNEPuterile militare: peste 13.000 de arme nucleare, 72 miliarde USD cheltuiți

Puterile militare: peste 13.000 de arme nucleare, 72 miliarde USD cheltuiți

Declinul numărului de arme nucleare din lume de la sfârșitul Războiului Rece a cunoscut o nouă încetinire în 2020, pe măsură ce puterile atomice se modernizează și, pentru unele, își extind arsenalele.

La începutul lui 2021, Rusia, Statele Unite, Regatul Unit, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord dețineau 13.080 de arme nucleare, sau cu 320 mai puține decât anul trecut, conform estimărilor Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri).

Dar această cifră include focoase care așteaptă dezmembrarea. Excluzându-le pe acestea din urmă, stocul de arme nucleare a crescut de la 9.380 la 9.620 pe parcursul perioadei.

De asemenea,numărul armelor nucleare desfășurate efectiv pe rachete sau în cadrul forțelor operaționale, a crescut cu 105 unități într-un an, până la 3.825 de focoase. Din care aproximativ 2.000 sunt în „alertă operațională ridicată”, adică pot fi lansate în câteva minute.

„Vedem programe de modernizare nucleară foarte importante în întreaga lume și în toate statele cu arme nucleare”, a declarat pentru AFP Hans Kristensen, cercetător la Sipri.

Această tendință poate fi observată atât în ​​Rusia, cât și în Statele Unite – care împreună dețin mai mult de 90% din armele nucleare mondiale: 6.255, respectiv 5.550.

În cazul în care cele două puteri au continuat demontarea focoaselor care nu mai erau operaționale, pe de altă parte, la începutul anului 2021 aveau încă 50 în “desfășurare operațională”.

Tratatul semnat între Moscova și Washington, „New START” – care vizează menținerea arsenalelor nucleare sub nivelurile Războiului Rece – a fost prelungit în acest an.

Dar noua administrație Biden „semnalează foarte clar că va continua majoritatea covârșitoare a programului de modernizare nucleară care se desfășura în timpul anilor Trump”, a precizat Kristensen.

Potrivit unui raport al Campaniei internaționale pentru abolirea armelor nucleare (ICAN) publicat la începutul lunii iunie, puterile atomice au cheltuit 72 de miliarde de dolari pe arsenalele lor în 2020, o creștere cu 1,4 miliarde.

Conform estimărilor Sipri, China avea 350 de focoase nucleare (plus 30) la începutul anului 2021, înaintea Franței (290), Regatului Unit (225, plus10), Pakistanului (165, plus 5), Indiei (156, plus 6) și Israelului (90).

În ceea ce privește Coreea de Nord, institutul suedez de cercetare consideră că regimul de la Phenian ar putea construi 40 până la 50 de focoase cu materialul fisionabil produs în țară, dar că numărul lor real rămâne „extrem de incert”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger