AcasăȘTIRI EXTERNEPuști de asalt care țintesc și trag singure. Revoluție în armata SUA

Puști de asalt care țintesc și trag singure. Revoluție în armata SUA

Puști de asalt care țintesc și trag singure. Revoluție în armata SUA

US Marine Corps s-a dotat cu puști care își stabilesc singure ținta. Tot ce trebuie să facă militarii este să apese pe trăgaci: un algoritm se ocupă de restul.

Dronele sunt o adevărată durere de cap pentru armatele din întreaga lume. Fie că sunt ultra-tehnologizate sau low cost, singure sau în roiuri, dronele sunt acum sunt peste tot în teatrele de operațiuni.

Și în ciuda dezvoltării unor mijloace de contracarare sofisticate, nu există încă o soluție de parare ideală.

Tehnologie israeliană de vârf

Pentru a lupta mai ales împotriva dronelor, infanteria marină a SUA s-a dotat recent cu un număr „nespecificat” de SMASH 2000, un sistem de ochire informatizat dezvoltat de compania Smart Shooter din Israel.

Acest dispozitiv arată ca o lunetă clasică care se poate monta pe o pușcă de asalt. Sistemul constă dintr-o cameră și un laser pentru a determina distanța dintre armă și țintă. Un algoritm integrat face astfel posibilă detectarea automată a țintei, prezicerea mișcărilor acesteia și indică trăgătorului unde să țintească.

Dronele comerciale mici sunt ieftine, agile, ușor de utilizat și pot fi folosite cu ușurință ca spioni sau arme improvizate. Fiind de dimensiuni mici și foarte mobile prin natura lor, le face dificil de lovit cu o armă convențională.

Într-un video din 2017 realizat de New York Times, un regiment de forțe speciale irakian trage zeci de focuri într-o mică dronă cvadrirotor echipată cu o grenadă, trimisă de combatanți ISIS. În van, drona ajunge să arunce explozivul și să rănească un soldat.

Robot ucigaș

SMASH 2000 nu este doar o lunetă inteligentă care-i spune militarului când și unde să tragă, ci se ocupă literalmente de sarcina tragerii.

Dispozitivul este conectat la corpul puștii. Odată ce luneta și-a fixat ținta, soldatul apasă pe trăgaciul armei sale și lasă sistemul electronic să preia controlul. Prin urmare, algoritmul este cel care decide să tragă atunci când este sigur că glonțul își poate atinge 100% ținta.

Dacă se află sub controlul unui soldat, totuși un robot ajunge să ia decizia finală, o tendință care câștigă din ce în ce mai mult teren în teatrele moderne de operațiuni, scrie Korii.

Și pentru ținte umane

În declarația sa despre contractul cu armata SUA, CEO-ul Smart Shooter menționează „amenințarea tot mai mare a dronelor pe uscat și pe mare”. Cu toate acestea, site-ul companiei și demonstrațiile video laudă mai pe larg meritele invenției lor asupra țintelor umane. Sistemul de detectare a dronei este, de altfel, doar o opțiune a SMASH 2000.

Smart Shooter vinde și dispozitive care  îndepărtează și mai mult elementul uman, plasând arma pe o turelă articulată și controlată de la distanță de un operator prin intermediul unei tablete.

author avatar
Tudor Borcea
699 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sunt arme mult mai evoluate care au facut o groaza de victime colaterale… multi americani au murit omorati de colegii lor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger