AcasăȘTIRI EXTERNEPumnul inflației. Orizontul se întunecă în zona euro

Pumnul inflației. Orizontul se întunecă în zona euro

Activitatea economică din zona euro s-a contractat în august pentru a doua lună consecutiv, în condițiile în care inflația i-a forțat pe consumatori să reducă cheltuielile, în timp ce dificultățile de aprovizionare au afectat companiile, iar perspectivele rămân sumbre, potrivit primelor rezultate ale sondajelor efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziții.

Indicele compozit PMI, considerat un bun barometru al evoluției generale a economiei, a scăzut la 49,2 în prima estimare, după 49,9 în iulie. Consensul Reuters a fost de 49,0. Aceasta este cea mai mică cifră înregistrată din februarie 2021.

„Scăderea continuă a PMI în august sugerează că o recesiune în jumătatea iernii este din ce în ce mai probabilă”, a comentat Christoph Weil, economist la Commerzbank.

„Rusia furnizează gaz doar în cantități limitate, inflația ridicată pune la îndoială conturile bancare ale gospodăriilor, întreprinderile se confruntă cu incertitudini masive: perspectivele economice pentru zona euro sunt sumbre”.

În Germania, scăderea activității observată deja în iulie s-a accentuat în august, cererea întreprinderilor fiind afectată de o combinație de inflație, majorarea ratelor dobânzii și incertitudinile economice. Franța raportează prima contracție economică din ultimul an și jumătate.

Moneda euro a coborât din nou marţi sub pragul simbolic de un dolar, atingând un minimum al ultimelor două decenii, din cauza temerilor că şocul  crizei energiei va menţine inflaţia ridicată şi va spori şansele unei recesiuni în Europa.

Raportul S&P Global sugerează, de asemenea, că există puține speranțe de îmbunătățire pe termen scurt: indicele comenzilor noi din zona euro, de care depinde activitatea viitoare, în ciuda unei ușoare creșteri la 47,7 de la 47,6 luna trecută, reflectă o scădere a registrelor pentru a doua lună consecutivă. Indicele PMI „flash” pentru servicii, sectorul mai mare, s-a retras la 50,2 de la 51,2, apropiindu-se de stagnare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
396 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger