AcasăȘTIRI EXTERNEPublicarea de fotografii și stocarea de e-mailuri, o poluare invizibilă

Publicarea de fotografii și stocarea de e-mailuri, o poluare invizibilă

Publicarea de fotografii și stocarea de e-mailuri, o poluare invizibilă (Maddi Bazzoco via Unspash)

CO2 total generat în Marea Britanie doar pentru datele stocate inutil este echivalent cu 112.500 de zboruri dus-întors Londra-Australia.

Suntem în era Big Data dar și a „datelor murdare” , scrie Institution of Engineering and Technology.

Amprentă de carbon importantă

Ultima sa investigație este relevantă: stocarea a milioane de fotografii, videoclipuri și e-mailuri inutile pe servere din întreaga lume creează o amprentă de carbon la fel de importantă ca cea a industriei aeriene.

Institution of Engineering and Technology estimează că un adult britanic realizează în medie 900 de fotografii pe an. Cinci dintre acestea vor fi apoi postate online, creând un duplicat. Imaginile duplicate și nedorite stocate acumulează 10,6 kg de emisii de CO2 pe an de persoană – indiferent dacă sunt stocate pe servere partajate sau pe dispozitivele noastre personale.

„Datele murdare” reprezintă, de asemenea , distribuția și descărcarea de date inutile, cum ar fi stocarea de e – mailuri și mesaje. Raportul spune că CO2 total generat în Marea Britanie din datele stocate inutil este echivalent cu 112.500 de zboruri dus-întors de la Londra la Australia.

Sfaturi pentru un „stil de viață online durabil”

Președintele Digital Panel de Institution of Engineering and Technology, Chris Cartwright, consideră că „până în prezent, o mare parte din mediatizarea emisiilor de carbon s-a concentrat pe marii contribuitori”. El citează, printre altele, aviația, transportul și industria alimentară. Ceea ce a provocat, de asemenea, multă discuție sunt soluțiile costisitoare pentru a compensa emisiile de gaze cu efect de seră, cum ar fi energia solară sau stocarea energiei folosind pereți electrici și pompe de căldură.

„Dar povestea nu se termină aici ”, continuă el. „Deloc surprinzător, cei mai mulți dintre noi nu realizează că utilizarea noastră a stocării în cloud înseamnă că sunt necesare centre de date uriașe și consumatoare de energie”, scrie Slate. Potrivit institutului, marea majoritate a datelor existente au fost generate în ultimii doi ani. Nu este de așteptat ca această tendință să slăbească, potrivit specialiștilor.

Pentru un „stil de viață online durabil”, Institution of Engineering and Technology recomandă ștergerea e-mailurilor și fotografiilor nedorite, limitarea funcției de „răspuns tuturor” pe e-mailuri sau chiar dezactivarea redării automate pe podcasturi și servicii de streaming digital.

author avatar
Tudor Borcea