AcasăȘTIRI EXTERNEProviziile de alimente. Rusia șantajează mapamondul?

Proviziile de alimente. Rusia șantajează mapamondul?

Lovituri aeriene rusești au lovit în weekend o fabrică de reparații de vagoane de marfă din Kiev, la o săptămână după ce Vladimir Putin a promis să faciliteze exportul de cereale din Ucraina, pe fondul agravării crizei mondiale a penuriei de alimente și a inflației.

Grain is placed on Ukrainian and Russian flags in this picture illustration taken May 9 2022 REUTERSDado RuvicIllustration

Ultimele atacuri asupra fabricii de vagoane – despre care se spune că este folosită pentru a transporta bunuri precum cereale – au ridicat întrebări cu privire la posibilitatea ca Moscova să transforme aprovizionarea cu alimente într-un veritabil șantaj. În acest fel, va exacerba penuria globală de grâne, susține CNBC.

Unii analiști sunt de acord cu afirmațiile făcute de secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit cărora președintele Putin „șantajează” lumea prin faptul că ține ostatice livrările de alimente, ca parte a strategiei sale de război pentru a pune capăt sancțiunilor.

Orisia Lutsevici, manager al Forumului ucrainean din cadrul Programului pentru Rusia și Eurasia de la Chatham House, a declarat că liderii ruși sunt „maeștri în a crea probleme și a da vina pe alții pentru ele”.

“Putin a spus deja că Occidentul ar trebui să ridice sancțiunile pentru a permite trecerea în siguranță a cerealelor și pentru a permite mai multor cereale rusești să ajungă pe piețele mondiale. Da,  rușii vor șantaja lumea și vor juca greu din cauza cererii în creștere de cereale și a riscurilor de foame.”

Alții au spus că Occidentul merge prea departe în încercarea de a trage la răspundere doar Rusia în contextul blocărilor mărfurilor în porturile de la Marea Neagră.

„Părți din mass-media occidentală și elitele politice caută să defăimeze și să-l izoleze pe Putin și Rusia ori de câte ori se ivește o oportunitate. Deși este un motiv de înțeles, problema penuriei de alimente ar trebui privită în această lumină”, Frederick Kliem de la S. Rajaratnam School of International Studies (RSIS).

În mod esențial, cu Ucraina și Rusia fiind mari exportatori mondiali de cereale precum grâul și porumbul, războiul din Ucraina și reducerea ulterioară a exporturilor sale au contribuit la criza alimentară globală care amenință țările din Africa și Orientul Mijlociu.

Nu numai că agricultura este în centrul economiei Ucrainei, dar oferă și hrană pentru 400 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit ONU.

Atacurile Rusiei asupra unor porturi maritime cheie, cum ar fi cele ucrainene Odessa și Mariupol, la începutul crizei, au oprit deja comerțul și mișcările de containere în Marea Neagră, prin care sunt transportate alimentele din regiune, și au blocat în același timp încărcăturile.

Putin a negat că penuria mondială de alimente a fost provocată de conflictul dintre Rusia și Ucraina, în schimb a atribuit întreruperile Statelor Unite și țărilor europene pentru că au alimentat inflația prețurilor prin stimulente excesive.

author avatar
National
293 afisari

6 COMENTARII

  1. Nu avem decat o criza indusa de niste bolnavi psihici ce isi pierd preșul de sub picioare la conducerea acestei lumi

  2. Daca pot fac ce le aduce profit si indeoendenta nu ii doare de cei care doar tiparesc hartii!!

  3. E o prostie sa credem ca ne da Ucraina de mâncare si ca ramanem cu steachina goala… Nu fiecare tara isi umple strachina dupa economie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger