AcasăȘTIRI EXTERNEProtestele francezilor nu l-au clintit pe Macron. S-a votat pentru creşterea vârstei...

Protestele francezilor nu l-au clintit pe Macron. S-a votat pentru creşterea vârstei de pensionare!

senatProtestele francezilor nu l-au clintit pe Macron. S-a votat pentru creşterea vârstei de pensionare!

Senatul francez a adoptat în noaptea de miercuri spre joi articolul ce prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, o prevedere-cheie din reforma foarte contestată promovată de preşedintele Emmanuel Macron.

Unda verde dată de Senat, cu 201 voturi pentru şi 115 împotrivă, priveşte dispoziţia cea mai contestată a acestei reforme care, potrivit tuturor sondajelor de opinie, rămâne foarte impopulară.

Vârsta de pensionare crește la 64 de ani, în Franța

Acest vot, crucial pentru executiv, intervine în plină mobilizare împotriva proiectului care afectează unul din pilonii sistemului social din Franţa. După succesul mobilizării sociale de marţi, o a şaptea zi de acţiune la nivel naţional este prevăzută sâmbătă, 11 martie, iar mai multe sectoare ale economiei (transporturi, energie ş.a) rămân perturbate de greve şi încetări spontane ale lucrului.

Sprijinindu-se pe mobilizarea a milioane de francezi începând din ianuarie, sindicatele au cerut să fie primite de urgenţă de către preşedintele Macron, care deocamdată a refuzat şi speră într-o epuizare a mişcării.

Acum, senatorii vor continua dezbaterea proiectului de lege până duminică, atunci când expiră termenul limită impus de guvern, care, invocând art. 47 (1) al Constituției a limitat timpul de dezbateri la 15 zile pentru Senat, după ce în prealabil limitase timpul de dezbateri la 20 de zile pentru Adunarea Națională. De altfel, Adunarea Națională nu a reușit să adopte decât două articole din totalul de 20, din cauza obstrucției pe scară largă (peste 15.000 de amendamente) făcută de deputații stângii Nupes (Noua Uniune Populară, Ecologică și Socială).

După ziua de duminică proiectul va fi dezbătut de comisia mixtă paritară Adunarea Națională – Senat și în caz de divergență retrimis în cele două camere. Dacă divergența persistă, guvernul poate cere Adunării Națională să tranșeze printr-un vot final.

author avatar
Andreea Vlad
616 afisari

22 COMENTARII

  1. În prezent, în Franța, vârsta legală de pensionare este de 62 de ani pentru cei care au cotizat pentru pensie timp de cel puțin 166 de trimestre, ceea ce corespunde unui total de aproximativ 41 de ani de muncă. Cu toate acestea, guvernul francez a propus creșterea vârstei de pensionare până la 64 de ani până în 2027, ceea ce a stârnit numeroase proteste și controverse în țară. Proiectul de lege urmează să fie supus dezbaterii în Parlament înainte de a fi aprobat definitiv.

    • Barbu Gh bey kakatule , copii de pe internet si postezi aici ca sa te dai istetz , vezi ca te asteapta aia pe ziare.com, Gigi mooistule