AcasăȘTIRI EXTERNEProtestele francezilor nu l-au clintit pe Macron. S-a votat pentru creşterea vârstei...

Protestele francezilor nu l-au clintit pe Macron. S-a votat pentru creşterea vârstei de pensionare!

senatProtestele francezilor nu l-au clintit pe Macron. S-a votat pentru creşterea vârstei de pensionare!

Senatul francez a adoptat în noaptea de miercuri spre joi articolul ce prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, o prevedere-cheie din reforma foarte contestată promovată de preşedintele Emmanuel Macron.

Unda verde dată de Senat, cu 201 voturi pentru şi 115 împotrivă, priveşte dispoziţia cea mai contestată a acestei reforme care, potrivit tuturor sondajelor de opinie, rămâne foarte impopulară.

Vârsta de pensionare crește la 64 de ani, în Franța

Acest vot, crucial pentru executiv, intervine în plină mobilizare împotriva proiectului care afectează unul din pilonii sistemului social din Franţa. După succesul mobilizării sociale de marţi, o a şaptea zi de acţiune la nivel naţional este prevăzută sâmbătă, 11 martie, iar mai multe sectoare ale economiei (transporturi, energie ş.a) rămân perturbate de greve şi încetări spontane ale lucrului.

Sprijinindu-se pe mobilizarea a milioane de francezi începând din ianuarie, sindicatele au cerut să fie primite de urgenţă de către preşedintele Macron, care deocamdată a refuzat şi speră într-o epuizare a mişcării.

Acum, senatorii vor continua dezbaterea proiectului de lege până duminică, atunci când expiră termenul limită impus de guvern, care, invocând art. 47 (1) al Constituției a limitat timpul de dezbateri la 15 zile pentru Senat, după ce în prealabil limitase timpul de dezbateri la 20 de zile pentru Adunarea Națională. De altfel, Adunarea Națională nu a reușit să adopte decât două articole din totalul de 20, din cauza obstrucției pe scară largă (peste 15.000 de amendamente) făcută de deputații stângii Nupes (Noua Uniune Populară, Ecologică și Socială).

După ziua de duminică proiectul va fi dezbătut de comisia mixtă paritară Adunarea Națională – Senat și în caz de divergență retrimis în cele două camere. Dacă divergența persistă, guvernul poate cere Adunării Națională să tranșeze printr-un vot final.

author avatar
Andreea Vlad
615 afisari

22 COMENTARII

  1. În prezent, în Franța, vârsta legală de pensionare este de 62 de ani pentru cei care au cotizat pentru pensie timp de cel puțin 166 de trimestre, ceea ce corespunde unui total de aproximativ 41 de ani de muncă. Cu toate acestea, guvernul francez a propus creșterea vârstei de pensionare până la 64 de ani până în 2027, ceea ce a stârnit numeroase proteste și controverse în țară. Proiectul de lege urmează să fie supus dezbaterii în Parlament înainte de a fi aprobat definitiv.

    • Barbu Gh bey kakatule , copii de pe internet si postezi aici ca sa te dai istetz , vezi ca te asteapta aia pe ziare.com, Gigi mooistule

  2. banii s-au consumat acum vine ciomageala….oricare dintre tarile occidentale a dus-o bine cand era in varful imperiului…dupa aia bogatia s-a mutat in alte parti.Acum banii sunt la arabi si la chinezi,frantuzoaicele trebuie sa devina gheise in Koreea de Nord…ha ha ha

    • frantuzoaicele oricum su geau p ulile. Spuneau copilului facut in rarele momente in care o lua in p izdulica :”Mi-am rupt de la gura sa te fac pe tine””.
      Cica la micul dejun frantuzoaicele mananca croisant cu sperma.

  3. Spurcaciunea de macrou isi face de cap la ordinul tatalui sau jdovu’ satanist soros!
    Pielea-n bat o sa le puna franciutilor!
    Si asta e doar un simplu preludiu!
    Piticu’ subnormal cu aere de máretie se crede Napoleón!
    Bineinteles,alt subnormal genocid francez!

  4. Titlul corect „Protestele francezilor nu i-au clintit pe stapanii lui macron” ….agenda merge inainte

  5. Au ceea ce merita la fel ca romanii.Numai niste popoare cretine si spalate pe creier pot vota asemenea presedinti.Nu s-a terminat, sa vedeti ce vor vota in 2024 si dupa.

    • Pai tocmai în asta constă graba globalistilor sataniști în ași implementa nebuniile cât mai repede, iar după cum evoluează lucrurile în 20024 nu vor mai fi alegeri,nu libere și democratice și,su pus marionetele lor prin toate guvernele lumii ca să rezolve și chestiunea asta, Doar Dumnezeu îi va opri la timpul stabilit de el ,atunci întreaga șandramaua deavoleasca va fi făcută țăndări

  6. Pai nu este normal , in contextul, scaderii natalitatii, sa iasa oamenii la 64-65 la pensie? Un popor de putori , ca si ai nostrii. Toti trag nadejde la asistenta sociala, pensionari in floarea varstei, la somaj…ne mai descurcam. Nu javrele de francezi, ieseau si ies pe strada la orice incercare a guvernelor de ai pune la treaba? La orice mic atelier, de 10 lucratori, daca este o putoare acolo care trebuie data afara, toti intra in greva. Munciti bai javrelor, cum munceau germanii in regimul nazist. Pentru propasirea si dezvoltarea tarii. Munciti ba, ca la americani, fara atatea drepturi. Socialisti imputiti. Ce v as mai bate cu biciul! Sau cu cravasa. Sau cu vergeaua de la pusca. Ca meritati haimanale socialiste.

  7. Nu pari,tu ,ala muncitorul ,dle Badila.Cel putin in Romanistan problema sistemului de pensiii nu este varsta de 60,63 sau 100 de ani varsta de pensionare ci faptul ca adevaratii pensionari cu stagiu e cotizare de zeci de ani tin pe carca lor toata parazitimea care nu a muncit niciodata nicaieri dar are pensie,ajutoare si vouchere mai mare decat unul care a trudit o viata fiindca la 4 ani sunt scosi incolonati sa voteze cum trebuie ,fara sa mai vorbim de tot felul de privilegiati ,gen cfr,bugetarime si asazisele pensii speciale.Ce dracului ,am orbit cu totii in tara asta?

    • Tocmai aici gresesti. Singurul atribut al meu a fost harnicia. Am avut 5 ani doua servici. La periferia societatii. Ca nu am fost vreun destept. Dimpotriva. Am doar 10, retine, 10 clase. In contextul cand tatal meu a fost ofiter de contrainformatii, si plecat in anii 70 in toata Europa. Mie mi a placut fobalul. Atat. Dar asa prost, am avut mereu noroc de slujbe bune, banoase, la valoarea mea, vorbind. Ca nu putea sa ma ajute tata cu o slujba buna. Fara un parlit de bacalaureat. Am mai scris, ca varful „carierei’ mele a fost cand a venit OMV, la petrom. Acolo m a remarcat un neo zeelandez si o nemtoaica, pentru harnicia mea. Lucram 12 ore dupa ce unii plecau. In fine, si mi au ofrit un post unde trebuia de muncit 12 ore si cam toate sambetele si multe duminici. De aceea am avut un venit mai bun , si am o pensie de 4323. Un om cu doar 10 clase. Poate nedrept. Dar am muncit mult. De aceea am boala pe astia de stau acasa. Adica un bucurestean de 8 generatii, fiu de colonel, poate sa lucreze la un spital, si sa imbrace si morti…ca asta este valoarea, iar niste tarani din diverse sate,stau la bautura si le pute munca. Da asta as da cu biciul, cravasa si vergeaua de la pusca in ei. De domnul Barbu…ce pretentii sa ai. Parca zicea ca are boala pe lenesi, hoti, pe speciali…

  8. In postul acela de care vorbesc, am reusit, datorita faptului ca stiam o bruma de engleza, (putin mai mult) si mai ales ca aveam totusi o educatie de acasa, in ciuda celor(dorar) 10 clase. Lucram cu multi directori straini, oameni mari din Petrom si aveam acces la presedintele Petrom. doamna Gheorghe si mai apoi Christina Verchere. Prin natura slujbei. Daca nu eream un om educat si mai ales fara sa fiu cu nasul pe sus, plin de importanta functiei, eram zburat afara imediat de puternici Petromului. Am avut talentul asta. Sa vorbesc, sa negociez, sa indeplinesc cerintele oamenilor. etc. Multi colegi de ai mei au crezut si mereu mi au spus, ca sunt evreu. Un evreu hotoman si alunecos. Tot timpul ii aducem pe oameni unde vroiam eu, parand ca ei castiga in toate negocierile. 3000 de oameni depindeau de postul asta al meu. Am fost simpatizat, am plecat, sa zicem, regretat, si ca dovada peste 6 luni m au chemat inapoi sa ma reangajez. Dar am o nepotica de care trebuie sa ma ocup. Ca altfel lucram pana la … Desi toata viata, in speech ul meu eram impotriva oamenilor care nu ies la pensie dupa 65 ani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger