AcasăȘTIRI EXTERNEProtestele din Iran s-au extins! Violențe extreme în zeci de orașe, mai...

Protestele din Iran s-au extins! Violențe extreme în zeci de orașe, mai multe persoane ucise – VIDEO

Protestele din Iran s-au extins! Violențe extreme în zeci de orașe, mai multe persoane ucise - VIDEO / foto: Twitter @NegarMortazavi

Furia a luat amploare în Iran de la vestea morţii tinerei Mahsa Amini, vineri, după arestarea acesteia de către unitatea de poliţie responsabilă cu aplicarea codului vestimentar strict pentru femei, inclusiv purtarea vălului în public.

Marți târziu, presa de stat a raportat „mitinguri limitate” în mai multe orașe, unde demonstranții au scandat sloganuri antiguvernamentale, au aruncat cu pietre în vehiculele poliției și au deteriorat proprietăți publice, potrivit financialexpress.com.

3 persoane ucise în demonstrații

Bărbaţi şi femei, dintre care multe şi-au dat jos vălul, s-au adunat la Teheran şi în alte mari oraşe din ţară, în special la Mashhad (nord-est), Tabriz (nord-vest), Tasht (nord), Ispahan (centru) şi Kish (sud), a adăugat IRNA. Guvernatorul Kurdistanului, Ismail Zarei Koosha, a declarat marţi că trei persoane au fost ucise în timpul manifestaţiilor din provincie.

Autoritățile iraniene au confirmat că cel puțin trei persoane au fost ucise în proteste. Tulburările au continuat până marți târziu la Teheran pentru a patra zi la rând, când poliția a fost văzută trăgând cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor.

Poliția morală a ucis o tânără

Poliția morală a Iranului a arestat-o ​​pe Mahsa Amini pe 13 septembrie la Teheran, unde, potrivit Reuters, ea vizita regiunea kurdă de vest a țării. Poliția iraniană a reținut-o pentru că nu purta hijabul în mod corespunzător.

Amini a intat în comă și a murit trei zile mai târziu. Iranul cere femeilor să poarte hijab într-un mod care să le acopere complet capul atunci când ies în public. Potrivit Reuters, tatăl lui Amini a spus în repetate rânduri că fiica lui nu a avut absolut nicio problemă de sănătate, trăgând la răspundere poliția iraniană pentru moartea ei.

Proteste furioase în tot Iranul

Multe videoclipuri cu tulburări și proteste violente au fost postate pe rețelele de socializare care arată demonstrații, în cea mai mare parte conduse de femei. Mass-media de stat a raportat, de asemenea, „mitinguri limitate” în multe orașe în care protestatarii au scandat sloganuri care erau antiguvernamentale și au vandalizat, de asemenea, proprietăți publice.

Televiziunea de stat a difuzat filmări cu proteste, unde au fost afișate imagini cu două mașini de poliție cu geamurile sparte. Se spune că protestatarii au incendiat și două motociclete și au ars steaguri iraniene în zonele kurde și Teheran, a raportat Reuters.

author avatar
Andreea Vlad
1.022 afisari

8 COMENTARII

  1. Trebuie si ei sa se modernizeze ca Turcia in care femeia trebuie admirata. Nu poti sa iesi ca mascații pe steada. Vor și ele sa fie vazute, sa isi faca cunoscuti, sa-si etaleze frumusetea. La biserica da asta la moschee vii cum spune traditia și religia. La noi si la sfintele moaste am vazut femei in minijup de te sfinteai pe loc… 🤗….

      • Treabae ceva cusut cu ata alba…ptr ca kurzii sunt combinati cu CIA….deci miroase de la distanta a facatura

  2. Pai voi cum ieseati pe strada acum un an imbotnitati si mascati ,prostule?Acu va fute grija despre cum ies pe strada femeile din Iran.Prostii dracului ,sa o luati cu voi si pe proasta asta care copiaza de la altii

  3. In București, poliția criminală (KRIPO)de pe Stoian Militaru (secția 16 ),a băgat în mormânt doi OAMENI,nu înainte de a îi bate zdravăn, și toată lumea tace mâlc….Oare de ce românii nu se revoltă?

  4. Culmea este că derbedeii de la secția 16 continuă cu agresarea cetățenilor…cunosc o angajată civilă de la această secție…este oripilată…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger