AcasăȘTIRI EXTERNEProtestele continuă în Iran. Liderul spiritual Ali Khamenei denunță un complot SUA-Israel...

Protestele continuă în Iran. Liderul spiritual Ali Khamenei denunță un complot SUA-Israel – VIDEO

Protestele continuă în Iran. Liderul spiritual Ali Khamenei denunță un complot SUA-Israel

Liderul suprem al Revoluției Islamice din Iran, Ali Khamenei, a ieșit luni din tăcere pentru a spune că protestele din țară sunt orchestrate de SUA și de Israel și nu sunt opera „iranienilor obișnuiți”, potrivit presei oficiale.

Ayatollahul Ali Khamenei nu s-a mai pronunțat de la începutul protestelor împotriva morții în arest a lui Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani arestată de poliția pentru moralitate pentru că nu purta vălul islamic, la 17 septembrie.

„Revolte planificate de SUA și de regimul sionist”

În timp ce mișcarea de protest care a provocat deja moartea a zeci de manifestanți continuă să ia amploare, liderul iranian a declarat că „incidentul amar” i-a „frânt inima”, potrivit presei oficiale.

Dar el i-a acuzat pe protestatari că au aruncat străzile iraniene în „insecuritate” și au provocat „revolte planificate de SUA și de regimul sionist”. Ayatollahul Khamenei a acordat sprijinul său forțelor de securitate iraniene, despre care a spus că sunt victimele „nedreptății” protestatarilor, scrie Boursorama.

La mai bine de două săptămâni de la moartea lui Mahsa Amini, mișcarea de protest continuă în Iran, în ciuda represiunii.

„Independență, libertate, moarte lui Khamenei”

Sute de persoane, potrivit agenției locale Mehr, s-au adunat duminică în incinta Universității Sharif, cea mai mare universitate științifică din Iran, din Teheran. Potrivit aceleiași surse, aceștia au scandat sloganuri ostile sistemului religios în vigoare în Republica Islamică, precum „femeie, viață, libertate” și „studenții preferă moartea în locul umilinței”.

Seara, au izbucnit incidente violente între studenții protestatari și forțele de securitate.Potrivit rapoartelor presei locale și videoclipurilor postate pe rețelele de socializare, duminică a fost desfășurată o forță de securitate mare în jurul Universității Sharif. Se pare că poliția a tras cu bile de oțel și gaze lacrimogene, scrie BFM TV.

Mai multe înregistrări video arată cum forțele de securitate îi urmăresc pe studenți, inclusiv într-o parcare subterană a universității. Pentru a calma situația, ministrul Științei a intrat în universitate pentru a discuta cu studenții și a dialoga cu forțele staționate în jurul instituției.

Luni dimineață, existau îngrijorări cu privire la soarta acestor studenți. Aceștia au fost închiși în incinta universității până târziu în noapte. Potrivit unei agenții locale, cursurile  au fost suspendate începând de luni.

Duminică, studenții au manifestat în mai multe universități și au avut loc demonstrații în mai multe orașe, precum Teheran, Yazd, Kermanshah, Sanandaj, Shiraz și Mashhad, participanții scandând „independență, libertate, moarte lui Khamenei”,

author avatar
Tudor Borcea
257 afisari

4 COMENTARII

  1. „Marele Satan”,
    acolo nu se pomeneste de sua;
    „entitatea zionista” sau „mai micul satan”-asa se exprima si la ONU,
    la cel mai mare satan.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger