AcasăȘTIRI EXTERNEProtestele au aruncat țara în haos! Premierul și-a dat demisia

Protestele au aruncat țara în haos! Premierul și-a dat demisia

protesteProtestele au aruncat țara în haos! Premierul și-a dat demisia

Sudanul este scena unor proteste masive de săptămâni bune! Situația din această țară rămâne tensionată în condițiile în care oamenii refuză să accepte influența armatei în guvernul țării și cer o guvernare civilă fără implicarea militarilor.

Pe fondul acestei crize, premierul civil din Sudan, Abdallah Hamdok, şi-a anunţat oficial demisia. Decizia sa finală a fost făcută publică la o televiziune de stat, duminică seara, după mai bine de două luni de la o lovitură de stat urmată de o represiune soldată cu 56 de pierderi umane, conform AFP.

Abdallah Hamdok recunoaște că a eșuat

Abdallah Hamdok a explicat că a ales să renunțe la funcția de premier civil din cauza eșecurilor de pe scena politică din Sudan. Acesta speră ca o altă persoană să fie capabilă să îndrume autoritățile spre bine pentru ca populația să poată ieși din contextul actual al fragmentării forţelor politice şi al conflictelor între civili și militari.

„Am încercat din răsputeri să împiedic ca ţara să alunece în dezastru, astăzi, când trece printr-un punct de cotitură periculos care îi ameninţă supravieţuirea (…) în contextul fragmentării forţelor politice şi al conflictelor între părţile (civilă şi militară) ale tranziţiei (…). În pofida a tot ceea ce s-a făcut pentru a ajunge la un consens (…) acest lucru nu s-a întâmplat.

Am decis să înapoiez responsabilitatea, să-mi anunţ demisia din funcţia de prim-ministru şi să dau şansa unui alt bărbat sau femeie din această ţară nobilă să… ajute să treacă prin ce a mai rămas din perioada de tranziţie către o ţară civilă democratică”, a spus Abdallah Hamdok, conform reuters.com.

author avatar
Andreea Vlad