AcasăȘTIRI EXTERNEProteste uriașe în China. Jurnalist BBC arestat și bătut la Shanghai. Explicații...

Proteste uriașe în China. Jurnalist BBC arestat și bătut la Shanghai. Explicații socante ale autorităților – VIDEO

Proteste uriașe în China. Jurnalist BBC arestat și bătut la Shanghai. Explicații socante ale autorităților / Foto: Twitter

Într-un comunicat publicat duminică seara, BBC a precizat că unul dintre jurnaliștii săi, Edward Lawrence, a fost reținut timp de câteva ore de autoritățile chineze înainte de a fi eliberat. Un alt jurnalist, din Elveția, a avut parte de același tratament, în plus fiindu-i confiscat echipamentul.

Edward Lawrence, un jurnalist britanic, a fost arestat în timp ce acoperea protestele împotriva politicii „zero Covid-19” în China, în metropola Shanghai, a anunțat duminică seara BBC pe Twitter.

Reținut și bătut „pentru binele lui”

În prezent, în China au loc proteste fără precedent pentru a protesta împotriva constrângerilor impuse de politica guvernamentală „zero Covid-19”, susținută nemilos de președintele Xi Jinping. Demonstranții au cerut plecarea liderului de la Beijing, potrivit unor înregistrări video postate online și autentificate de mass-media.

Mai multe înregistrări video cu arestarea lui Edward Lawrence au fost postate duminică pe rețelele de socializare. Jurnalistul este încătușat și escortat de trei ofițeri de poliție. Un bărbat îi urmărește și îl întreabă pe britanic în engleză dacă se simte bine. Lawrence i-a răspuns cerându-i să sune imediat la consulat, informează BFM TV.

În declarația sa emisă cu puțin timp înainte de miezul nopții, BBC s-a declarat îngrijorat de „tratamentul aplicat unuia dintre jurnaliștii săi, Edward Lawrence, care a fost arestat și încătușat în timp ce relata despre protestele din Shanghai”.

„A fost reținut timp de câteva ore înainte de a fi eliberat. În timpul arestării sale, a fost bătut și lovit cu picioarele de poliție”, a denunțat BBC.

„Nu am primit nicio explicație oficială sau scuze”, a continuat BBC, deși a precizat că autoritățile chineze au susținut că l-au arestat pe Edward Lawrence „pentru binele său, în cazul în care ar fi luat Covid-19”, fiind în contact cu mulțimea. „Nu considerăm că aceasta este o explicație credibilă”, a adăugat BBC.

Săltat în direct de poliție

În egală măsură, Michael Peuker, corespondent în China pentru postul RTS (radio-televiziunea din Elveția), a fost reținut în direct în timp ce-și exercita profesia, duminică, la Shanghai.

„Tensiunea este la cote maxime în China. Dovada este că în acest moment sunt înconjurat de trei polițiști, voi fi dus după acest duplex la secția de poliție”, a apucat să transmită Peuker. Jurnalistul RTS a fost eliberat după negocieri, dar echipamentul său a fost confiscat.

author avatar
Tudor Borcea
543 afisari

1 COMENTARIU

  1. O jurnalistă din Olanda a fost victima unui viol în grup în Piaţa Tahrir din Cairo, scrie pe pagina sa de Facebook o activistă pentru drepturile omului din …
    (aiurea:doar degete!)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger