Proteste violente au izbucnit în capitala irakiană Bagdad după ce clericul șiit irakian Muqtada al-Sadr a anunțat luni că renunță la politică.
În ceea ce pare a fi o reeditare a crizei din Sri Lanka, protestatarii din Bagdad au pătruns în Zona Verde și au luat cu asalt Palatul Republican, centrul de putere al țării.
Haos, focuri de armă, cel puțin 15 morți
مثلما حصل في سريلانكا
انصار التيار الصدري يسبحون في مسبح القصر الجمهوري pic.twitter.com/5zHPq636nF
— شاهو القرةداغي (@shahokurdy) August 29, 2022
Până în prezent, cel puțin 15 protestatari ar fi murit în timpul protestelor din Irak, potrivit CNBC . Adepții lui al-Sadr au ieșit pe străzile din Bagdad la căderea nopții, la câteva ore după ce liderul spiritual șiit a anunțat că se retrage din funcție. Saraya Salam, o miliție aliniată cu al-Sadr, s-a confruntat cu grupul de securitate al Forțelor de Mobilizare Populară.
Mai multe întăriri militare au fost trimise la palatul prezidențial, în timp ce adepții lui Muqtada al-Sadr au dărâmat barierele de ciment din fața clădirii guvernamentale și au intrat cu forța în palat și s-au bucurat de tot luxul disponibil, inclusiv de piscină.
Pictures of thousands of Iraqi protesters who entered the country's presidential palace.
Like what happened in Sri Lanka, they are swimming where the president used to swim. These angry people support the leader of the main opposition in the country, Muqtada al-Sadr. pic.twitter.com/eLNcm10Alr
— Mahamed Huseen Omar🇸🇴 (@MahamedHuseenO2) August 29, 2022
O mică forță a diviziei de forțe speciale și a Diviziei a 9-a a armatei irakiene s-a alăturat, de asemenea, operațiunii pentru a controla situația din jurul palatului prezidențial. Forțele de securitate au aruncat bombe cu gaze lacrimogene și grenade paralizante pentru a stăpâni protestele din Zona Verde, potrivit rapoartelor locale.
Criza politică durează de un an
Zgomotele focurilor de mitralieră au răsunat în toată zona centrală a orașului, în timp ce susținătorii lui Sadr și unitățile susținute de Teheran ar fi aruncat, de asemenea, cu pietre unii în alții. O stare de asediu imediată a fost instituită imediat după aceea, securitatea palatului neputând controla masa de manifestanți.
Aceasta nu este prima mobilizare în masă a susținătorilor lui Sadr din acest an: în iulie, susținătorii săi au luat cu asalt parlamentul irakian pentru a denunța candidatura adversarului său politic la funcția de prim-ministru.
De la alegerile parlamentare irakiene din 2021, liderul șiit, anterior ostil protestelor antiguvernamentale din octombrie 2019, a făcut apel la susținătorii săi să iasă în stradă și să manifesteze împotriva formării unui nou guvern format dintr-o coaliție de partide politice pro-iraniene. El își anunțase anterior retragerea din politică în 2013 și 2014, pentru a face presiuni asupra adversarilor săi politici și pentru a-și mobiliza susținătorii în stradă, înainte de a prelua frâiele partidului său.
Irakul se află în mijlocul unei crize politice care durează de un an, în condițiile în care parlamentul, compus în mare parte din mișcarea sadristă dizolvată, nu a reușit să formeze un nou guvern și să numească un nou președinte.