AcasăȘTIRI EXTERNEProteste masive în Austria împotriva „fascismului vaccinal”

Proteste masive în Austria împotriva „fascismului vaccinal”

Zeci de mii de manifestanți s-au adunat sâmbătă, 11 decembrie, în centrul Vienei, după deja câteva weekenduri de protest în Austria, pentru a denunța vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 și izolarea celor care refuză orice injecție.

Aproximativ 44.000 de persoane au fost prezente, conform estimărilor comunicate de poliție.

„O rușine pentru țara noastră”

Un total de 24 de adunări separate au fost planificate în capitala Austriei, partidul de extremă dreapta FPÖ organizând în special „o mega-demonstrație” lângă Palatul Hofburg.

Liderul său, Herbert Kickl, a promis că va continua cu acțiunile până când „guvernul va avea probleme mari”.

„O rușine pentru țara noastră”, „Nu sunt nici neo-nazist, nici huligan, lupt pentru libertate și împotriva vaccinului”, „Nu fascismului vaccinal”, se putea citi pe pancartele fluturate de mulțime.

În urmă cu o săptămână, peste 40.000 de oameni au protestat la Viena și tot atâtea la 20 noiembrie, imediat după anunțarea unui proiect de vaccinare obligatorie, unic până în prezent în UE, pentru combaterea pandemiei.

Săptămâna aceasta, guvernul a dezvăluit detaliile: legea se va aplica din februarie 2022 tuturor rezidenților austrieci cu vârsta de 14 ani și peste (cu excepția cazului în care sunt scutiți din motive de sănătate).

„Incredibil de discriminator”

Vaccinarea nu poate fi impusă cu forța, precizează textul, dar refuzul unei persoane de a o respecta va avea consecințe juridice, cu o amendă inițială de 600 de euro care poate ajunge până la 3.600 de euro în caz de neplată.

În plus, dacă duminică se încheie izolarea celor vaccinați, celor nevaccinați le este interzis să beneficieze de aceleași relaxări.

De ce „să-i excludem pe cei care nu sunt vaccinați și în special pe copii? Mi se pare incredibil de discriminator să nu poți trimite un copil la dans, la tenis sau chiar la piscină”, a declarat pentru AFP o protestatară, ea însăși „vaccinată de două ori”. „Mă întristează foarte tare”.

„Putem avea opinii și valori diferite, dar să trăim împreună liber”, spune Analea, o profesoară de vioară în vârstă de 44 de ani. „Nu aceasta este direcția pe care ar trebui să o ia o societate democratică”.

author avatar
Tudor Borcea