AcasăȘTIRI EXTERNEProteste în Germania. O rafinărie nu vrea să renunțe la petrolul rusesc...

Proteste în Germania. O rafinărie nu vrea să renunțe la petrolul rusesc / Ministrul Economiei: „Ne uităm prostește la o conductă?”

Proteste în Germania. O rafinărie nu vrea să renunțe la petrolul rusesc / Ministrul Economiei: „Ne uităm prostește la o conductă?”

În timp ce politicienii din Germania au acceptat sancțiunile împotriva petrolului rusesc, lucrătorii din acest sector au altă opinie decât Berlinul. Muncitorii rafinăriei din Schwedt, oraș la granița cu Polonia, au ieșit în curtea fabricii și au spus că nu vor să renunțe la petrolul Moscovei.

În cazul unui embargou european asupra petrolului rusesc, acești muncitori germani se tem că își vor pierde locurile de muncă.

Proprietarul, gigantul rus Rosneft

Rafinăria aparține gigantului petrolier rus Rosneft, iar tot petrolul prelucrat aici provine direct din Rusia prin intermediul unei conducte. Germania și-a redus deja semnificativ dependența de importurile de petrol rusesc de la 35% la 12% iar tot petrolul rusesc rămas trece acum prin instalațiile rafinăriei Schwedt, care are peste 1.000 de angajați și peste 2.000 de afaceri care depind de ea.

„Existența noastră este în joc”

„Existența noastră este în joc. Cu toții avem propriile obligații (…) și, dacă se închide rafinăria, va trebui să părăsim zona, pentru că nu mai există nimic altceva aici”, a declarat Martin Reek, un muncitor de la rafinăria PCK din Schwedt, informează Euronews.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a venit să le vorbească. În timp ce Germania refuză un embargou imediat asupra întregii energii rusești, ea dorește să se elibereze treptat de aceasta și să înceteze practic să mai cumpere petrol rusesc până la sfârșitul anului. Dar, a renunța la petrolul rusesc înseamnă a găsi alte surse. Acesta este un plan irealizabil pentru angajații rafinăriei.

Ministrul Economiei: „Nu contează dacă vă place sau nu”

„Embargoul se apropie. Nu contează dacă vă place sau nu. Și când va veni, va fi mai bine să ne uităm prostește la o conductă sau să ne pregătim pentru alte opțiuni?”, a întrebat Habeck. Dar îngrijorarea nu se referă doar la locurile de muncă din Schwedt. Rafinăria furnizează 90% din combustibilul consumat în Berlin și în regiunea sa, inclusiv kerosenul pentru aeroportul internațional.

„Această rafinărie aprovizionează în principal regiunea Berlin și Brandenburg. Iar peste șase luni, când va intra în vigoare embargoul asupra petrolului, ar putea exista penurie aici. Acest lucru înseamnă că vom avea mai puțină benzină decât de obicei”, spune Tobias Federico, director general al Energy Brainpool.

Germania a acceptat sancțiunile împotriva petrolului rusesc. A făcut chiar lobby pentru ele dar efectul lor se va resimți mai mult în estul țării, mai sărac, decât în vest. Pe de altă parte, faptul că rafinăria Schwedt este singura din țară care mai depinde de petrolul rusesc este un avantaj și o pîrghie pentru Kremlin, fiind deținută de compania de stat Rosneft.

author avatar
Tudor Borcea
3.726 afisari

9 COMENTARII

  1. Tovarasa prim-secretar Merkel sa aduca petrol cu submarinul zburator din Irak Libia si Afghanistan..ALLAHU AKBARR…si niste refugiati cu barcile lui Soros care sa transforme Germania in MERKELISTAN

    • „… Nu contează dacă vă place sau nu…” Ai impresia că Dumnezeu în persoană l-a pus ministru și numai în fața lui Dumnezeu răspunde. Și mai răcnesc cât îi ține gura că la ei e democrație nu dictatură ca pe vremea lui Adolfică. Deci pe ministru îl doare la 2 metri în spate de ce vor cetățenii pe care-i guvernează. El pare foarte fericit că nemții lui vor face frig și foame că doar nu o să facă el, care nu-i pasă. Sper ca rușii să le mai dea o lecție care să le rămână în memorie pentru două sute de anui măcar.

  2. Nu, domnu’ ministru, vă uitați prostește unii la alții.
    Sunteți în situația ăluia care-și cumpără o mașină de top de 150.000 de euro și, ca să nu i-o fure bagabonții din parcare, îi taie cauciucurile și pune zahăr în rezervor și orez în radiator.
    Sunteți atât de tâmpiți, încât nici nu meritați să mai trăiți, domnu’ Habeck. „Locomotiva” Europei este, de fapt, un căruț de butelii tras de doi bețivi care nu se hotărăsc în ce direcție să apuce. Acum se vede cu adevărat cine-i cine. Sunteți gata să vă condamnați oamenii la șomaj și frig, doar pentru a vă supune ordinelor coanei Ursula, Escroaca-Șefă de la Bruxelles.
    Păi, crăpați, domnu’ Habeck.
    Atâta puteți.

    A, da… și mașinile voastre sunt de căcat.

  3. Rușii vor rămâne pe balta lor de petrol și mai ales pe rezervele lor de gaz, pe care nu o să le mai cumpere nimeni. În doi ani sunt la sapă de lemn. Cu lucrătorii de la BMW cultivând verdețuri pe câte o jumătate de hectar, ca ajutor de subzistență. Prin izolarea similară cu Coreea de Nord și-au condamnat țara pentru cel puțin o generație la decuplarea de tot ceea ce înseamnă tehnologii moderne. Rămân în cutiuța lor să se joace la lada de nisip. Cu un Putinică gol goluț în țarc.

    • Vai, ce bine-i cunoști pe ruși. Dacă în Israel a apărut un al doilea Silican Valey acest lucru se datorează creierelor rusești care au emigrat sau au fost „invitate” să emigreze în Israel. Sancțiunile vor duce între altele la diversificarea economiei rusești așa cum s-a întâmplat în Iran. În plus, Russia are de toate, absolut de toate. Nu mor caii când vor javrele.

    • Niciodată gazul și petrolul rusesc nu poate fi înlocuit pt că nu exi stă altă ofertă

  4. Dacā au ajuns de la 35 la sutā la 12, nu înseamnā cā nu mai depind de petrolul rusesc, Tudorele, ageamiule. Dimpotrivā, fārā el, sunt praf. Reiese asta chiar din articolasul tāu de ziaric fārā culturā si logicā.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger