AcasăȘTIRI EXTERNEBilanțul loviturii de stat din Sudan: șapte persoane ucise şi 140 răniţi

Bilanțul loviturii de stat din Sudan: șapte persoane ucise şi 140 răniţi

(sursa: straitstimes.com)

Protestele împotriva loviturii de stat armate din Sudan au fost plătite cu sânge. Șapte persoane au fost ucise, iar alte 140 au fost rănite, în urma ciocnirilor violente dintre soldați și protestatarii ieșiți în stradă, potrivit unui oficial din Ministerul Sănătății sudanez.

Reamintim că armata Sudanului a preluat, luni, puterea de la un guvernul de tranziţie și a arestat mai mulți lideri politici, între care și pe prim-ministrul Sudanului.

Liderul armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, a dizolvat Consiliul suveran militar-civil înfiinţat în urmă cu doi ani, pentru a ghida ţara către democraţie după răsturnarea autocratului Omar al-Bashir, notează prea internațională.

Noi alegeri vor fi organizate în 2023

Generalul Burhan a declarat stare de urgenţă și a promis că va organiza alegeri în iulie 2023, când va și preda conducerea unui guvern civil ales.

„Prin ce trece ţara acum este o ameninţare reală şi un pericol pentru visele tinerilor şi speranţele naţiunii”, a spus el.

Urmare a loviturii militare de stat, mai multe persoane au ieşit în stradă, luni, la Khartoum, capitala ţării, sfidând forţele paramilitare şi militarii mobilizaţi în oraş pentru a limita deplasarea civililor.

Premierul Sudanului,și alți lideri politici care gestionează tranziţia în Sudan au fost arestaţi luni de către ”bărbaţi neidentificaţi”, a anunţat Ministerul sudanez al Informaţiilor.

author avatar
Alina Costache