AcasăȘTIRI EXTERNEProteste de amploare în fața Guvernului, cu mii de oameni! A fost...

Proteste de amploare în fața Guvernului, cu mii de oameni! A fost decretată starea de urgență în capitală (VIDEO)

ThailandaProteste de amploare în fața Guvernului, cu mii de oameni! A fost decretată starea de urgență în capitală (VIDEO) / foto: The New York Times

Guvernul thailandez a decretat joi dimineaţa starea de urgenţă în capitala Bangkok, pentru a pune capăt protestelor din jurul sediului executivului, care durează de mai bine de trei luni. Se interzic, astfel, adunările cu mai mult de cinci persoane.

Decretul include și o interdicție la nivel național de a publica de ştiri sau mesaje online care pot periclita securitatea naţională, al căror conţinut poate crea teamă sau deformează informaţiile. Ofițerilor desemnați li se va permite să pună în aplicare noi reguli de circulație și să închidă anumite spații publice.

Premierul Prayut Chan-o-cha a susţinut că măsura este necesară deoarece protestele sunt ilegale şi afectează eforturile de a opri răspândirea coronavirusului. Starea de urgenţă a intrat în vigoare la ora locală 04.00, transmite CNN, după ce mii de protestatari au mărșăluit pe străzi și au trecut de cordoanele de poliție pentru a ajunge la premierul thailandez. Manifestanții solicitau demisia lui Prayut și reformarea monarhiei, acuzând monarhia că este anti-democratică.

Mulţi dintre demonstranţi s-au retras înainte de miezul nopţii, după ce poliţia a avertizat că vor fi îndepărtaţi cu forţa. Unii au rămas însă peste noapte în faţa complexului de clădiri unde se află biroul premierului.

Guvernul Thailandei a comunicat că restricţiile sunt justificate şi de blocarea unei coloane regale în timpul protestelor de miercuri, acţiune considerată o ameninţare gravă la adresa securităţii statului şi a siguranţei şi bunurilor publice şi private. Manifestanții pro-democrație au folosit gestul celebru din filmele „Hunger Games” și au salutat convoiul oficial al regelui Maha Vajiralongkorn prin ridicarea celor trei degete, scrie BBC. Câțiva lideri proeminenți ai protestelor au fost deja arestați miercuri noapte.

În ciuda decretului, protestatarii au spus că vor continua să iasă în stradă pentru a cere demisia premierului Prayuth Chan-ocha și reformarea constituției.

Protestele conduse de studenți care se desfășoară în toată Thailanda din luna iulie s-au intensificat în ultimele săptămâni. Protestatarii solicită o nouă constituție, dizolvarea parlamentului și demisia prim-ministrului Prayut, precum și încetarea intimidării criticilor guvernamentale. Dar cererea cea mai importantă este reformarea monarhiei pentru a reduce puterile regelui Vajiralongkorn și pentru a asigura un adevărat monarh constituțional sub un sistem democratic.

Regele Vajiralongkorn, cel mai bogat monarh din lume

Maha Vajiralongkorn, în vârstă de 68 de ani, a devenit rege în 2016, şi în câteva luni de domnie a transferat în proprietatea sa averea Biroului Proprietăţii Regale (BPR), estimată la 70 de miliarde de dolari. Asta îl face mai bogat decât regele saudit, sultanul Brunei şi familia regală britanică la un loc. Mai mult, Vajiralongkorn şi-a extins puterile constituţionale pentru a guverna din străinătate.

Berlinul i-a cerut să se întoarcă acasă

Germania i-a sugerat regelui Thailandei să se întoarcă la el acasă. Monarhul locuiește de la începutul pandemiei într-o stațiune montană din Bavaria, într-un hotel de lux. Asta, în timp ce țara lui a fost cuprinsă de o mișcare de protest care cere schimbări radicale. Șeful diplomației germane i-a transmis acestuia că nu poate conduce Thailanda din Germania.

author avatar
Andreea Vlad