AcasăȘTIRI EXTERNEProtestatarii din Sri Lanka l-au alungat pe preşedintele ţării ca pe Ceauşescu....

Protestatarii din Sri Lanka l-au alungat pe preşedintele ţării ca pe Ceauşescu. Apoi, au făcut baie în piscina lui (VIDEO)

Protestatarii din Sri Lanka l-au alungat pe preşedintele ţării ca pe Ceauşescu. Apoi, au făcut baie în piscina lui

Sri Lanka a ajuns la capătul puterilor. Populaţia de aici nu mai poate îndura viaţa grea, în contextul celei mai grave crize financiare. Cel puţin, din ultimii 70 de ani.

Astfel, mii de protestatari din capitala comercială a Sri Lankăi, Colombo, au luat cu asalt reședința oficială a președintelui.

Preşedintele ţării şi-a părăsit casa

Oamenii furioşi au trecut de baricadele poliţiei şi au luat cu asalt reşedinţa preşedintelui Gotabaya Rajapaska şi biroul său din apropiere. Acesta este unul dintre cele mai mari marşuri anti-guvernamentale din ţara lovită de criză în acest an.

Mii de oameni au înconjurat palatul prezidenţial, iar unii dintre ei au forţat intrarea în clădire, mulţimea întreptându-se dintr-odată către scările de acces în reşedinţă. Președintele Rajapaksa a plecat vineri de la reședința oficială pentru siguranța sa înainte de mitingul planificat pentru weekend.

Au înotat în piscina preşedintelui

Ulterior unii dintre ei au ieşit pe unul dintre acoperişurile palatului, iar alţii au fost filmaţi înotând în piscina din incinta reşedinţei prezidenţiale.

Cel puțin 21 de persoane, inclusiv doi polițiști, au fost rănite și internate în spital în timpul protestelor în curs. Trupele au tras focuri de armă în aer pentru a împiedica mulţimile furioase să invadeze Casa Preşedintelui, spun rapoartele, adăugând că preşedintele a fost mutat într-un loc sigur, dar ascuns.

E o penurie de produse

Sri Lanka suferă de o penurie fără precedent de produse de bază, iar cei 22 de milioane de locuitori ai săi au suferit o inflație fulgerătoare și pene de curent prelungite de la începutul anului.

Mulți oameni dau vina pe președintele Rajapaksa pentru declinul țării. Protestele, în mare parte pașnice din martie, i-au cerut demisia.

author avatar
Andrei Ștefan