AcasăȘTIRI EXTERNEProtestatarii din Belarus rămân pe poziții. Zeci de mii de persoane au...

Protestatarii din Belarus rămân pe poziții. Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă

Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă joi seară în Belarus, pentru a protesta împotriva represiunii violente a mişcării de protest declanşate de realegerea controversată a preşedintelui, transmite vineri AFP. Protestatarii au fost văzuți ținând pancarte pe care scriau „Schimbare!” și „Fără violență”.

Începând de duminică, mii de protestatari au ieșit pe străzile din Belarus pentru a contesta victoria electorală pretinsă a președintelui, Aleksandr Lukashenko, dar s-au izbit de răspunsul violent al forțelor de ordine.

Protestatarii s-au adunat noaptea în mai multe locuri din Minsk, pe fundalul sunetelor de claxon ale maşinilor şi al cântecelor. Adunări publice similare, unde poliţia nu a intervenit, au fost raportate în cel puţin şase oraşe din Belarus.

“Avem nevoie de un nou preşedinte!”, “Belaruşi, sunteţi grozavi!” se putea citi pe pancartele purtate de manifestanţi, mulţi dintre aceştia făcând semnul “V” al victoriei cu degetele.

Zecile de mii de oameni au format lanțuri umane în oraș, mulți purtând îmbrăcăminte albă și ținând în mâini flori și baloane, pentru a protesta împotriva agresivității poliției în decursul a patru nopți de manifestații.

Acţiuni de protest au avut loc, de asemenea, în fabrici importante precum BelAZ (camioane), Maz (maşini), Grodno Azot (produse chimice) şi Grodno Zhilstroy (construcţii). Mai mulţi jurnalişti din presa de stat şi-au anunţat demisia în ultimele zile, conform publicațiilor din mass-media.

Printre susținătorii acestei mișcări s-au aflat membri ai Filarmonicii din Minsk, care au interpretat cântece patriotice în faţa clădirii Filarmonici, cât și angajați din sistemul medical, adunați în fața unităților sanitare.

Vulnerabili în fața Uniunii Europene

Oficialii din Belarus și-au exprimat public părerea de rău pe fondul presiunii din partea țărilor europene, inclusiv a Germaniei. Ministrul de interne, Yuri Karayev, la televiziunea națională și-a cerut scuze pentru arestări, adăugând că operațiunile poliției împotriva protestelor în masă au dus la arestări accidentale. „Aș dori să îmi asum responsabilitatea și să-mi cer scuze sincer acestor persoane într-un mod uman”, a spus el. Mai mult de atât, acesta a recunoscut, miercuri, că poliția a tras în mod deliberat asupra unui grup de protestatari, rănind unul.

Un alt aliat prezidențial, directorul unui consiliu național, Natalya Kochanova, a declarat joi că Lukashenko a dispus revizuirea urgentă a arestărilor.

„Nu luptăm, nu avem nevoie de război”, a spus ea. „Până în această seară, mai mult de o mie de oameni au fost eliberați sub obligația de a nu mai participa la aceste evenimente neautorizate.”

Schimbarea aparentă de ton a oficialiilor a subliniat vulnerabilitatea lui Lukashenko asupra unei țări văzute de Rusia ca un tampon strategic împotriva NATO și a Uniunii Europene.

Țările europene au condamnat violența poliției, iar UE va discuta vineri posibile sancțiuni.

Bătuți și dezbrăcați ca-n lagărele comuniste

Persoane arestate în timpul protestelor şi deţinute în închisoarea Okrestina din Minsk au fost eliberate joi seara în grupuri mici, fiind vorba în mare parte de femei. Cel puţin 500 de rude ale deţinuţilor aşteptau în afara zidurilor închisorii.

Sute de rude și prieteni au rămas afară pentru a da mâncare și pături celor care încă ieșeau din centrul de detenție din Minsk la primele ore ale zilei de vineri dimineața.

Rapoartele presei au declarat că unii dintre protestatarii eliberați au avut vânătăi și s-au plâns de maltratare. ONG-ul Amnesty International a informat joi, într-un comunicat, despre cazuri de manifestanţi „dezbrăcaţi, bătuţi şi ameninţaţi cu violul” în timpul detenţiei. Barsukov, ministrul adjunct de interne, a negat că deținuții au fost abuzați.

„Fostii deținuți ne-au spus că centrele de detenție au devenit camere de tortură, unde protestatarii erau nevoiți să se întindă în murdărie în timp ce poliția îi loveau și îi băteau cu bastoanele”, a spus Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală. „Au descris că a fost dezbrăcați și supuși bătăilor sadice în timp ce ascultau țipetele altor victime.”

Aproape 7.000 de persoane au fost reținute încă de duminică seară, potrivit cifrelor oficiale, și cel puțin două persoane au murit într-o represiune violentă în timpul manifestațiilor asupra realegerii contestate a președintelui Aleksandr Lukashenko. De atunci au fost raportate numeroase cazuri de tratamente violente şi tortură aplicate persoanelor deţinute.

 

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
151 afisari

2 COMENTARII

  1. Se pare că tefelistilor nu le place fără mască și fără să își ia mwie de la stăpânii lor. Ce să zic…dacă le place să o aibă, dacă le place de ce s-a ales de Ucraina, nu pot decât să le urez poftă bună!

  2. Nu se vede din imagini ca mai toti sunt tineri spalati pe creier?Pentru ce fel de libertate lupta ,aceea a obligativitatii botnitei pe gura si statutul de colonie globalista pentru tara lor?Daca cineva vrea sa mai salveze ceva din lumea asta primul lucru trebuie sa opreasca porcaria numita Internet cu tot ce tine de el.Generatiile urmatoare vor deveni doar o turma de animale in lanturi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger