AcasăȘTIRI EXTERNEAsediu pe Dunăre! Podul Prieteniei, ocupat de protestatari. Bulgarii fac revoluție!

Asediu pe Dunăre! Podul Prieteniei, ocupat de protestatari. Bulgarii fac revoluție!

Protestele din Bulgaria împotriva guvernului lui Boyko Borissov s-au accentuat în ultimele zile. Miercuri, 29 iulie, manifestanții au blocat intersecțiile importante de la granița cu România!

Protestele anti-guvernamentale din Sofia și din alte orașe mari se intensifică, în ciuda declarațiilor repetate ale lui Borissov, cum că nu intenționează să demisioneze. În același timp, premierul încearcă să îmbunătățească imaginea Executivului prin înlocuirea miniștrilor și acordarea de fonduri imense  pentru diferite categorii de lucrători și pensionari.

Bulgarii au blocat traficul pe Podul Prieteniei!

Și, totuși, oamenii nu sunt mulțumiți! În ultimele zile, protestatarii au recurs la blocarea traficului pe Podul Prieteniei, de la Ruse la Giurgiu. Alt grup de protestatari a blocat un element cheie al coridorului internațional de transport pentru camioane. Activitățiile au fost încetinite la Pasul Republica, o trecere montană în Munții Balcani, care face legătura între Veliko Tarnovo și Gurkovo.

Manifestanții îl învinovățesc pe Borissov că a prezidat un stat mafiot și, de asemenea, solicită demisia procurorului general Ivan Geshev.

„Luptăm pentru demnitatea noastră și viitorul copiiilor noștri”

Președintele Radev, aflat într-un conflict de lungă durată cu Borissov și Geshev, s-a alăturat protestatarilor și a încurajat mulțimea. El a spus că le-a înțeles furia, deoarece aceasta provine din toate minciunile auzite și din ani de corupție.

„Această mânie pentru toate cele întâmplate a condus 2 milioane de bulgari peste hotare. Este o luptă pentru demnitatea noastră, pentru copiii noștri, pentru viitorul nostru, pentru natura noastră, o luptă pentru o Bulgaria corectă, modernă și europeană ”, a spus el.

Într-o recentă înregistrare audio, primul-ministru Borissov este auzit rostind o serie de insulte greu de reprodus la adresa președintelui Rumen Radev.

Arman Babikyan, unul dintre organizatorii protestelor, a declarat că manifestația va dura „până luni, dacă este necesar”, adică până la demisia lui Borissov.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu