AcasăȘTIRI EXTERNEProtest uriaș la Belgrad împotriva comunității LGBT! Zeci de mii de sârbi...

Protest uriaș la Belgrad împotriva comunității LGBT! Zeci de mii de sârbi au cerut anularea paradei Gay Pride

Mii de persoane s-au adunat duminică după-amiază în centrul orașului Belgrad pentru a protesta împotriva unui eveniment internațional paneuropean LGBT Euro Pride, programat să se desfășoare în perioada 12-18 septembrie în capitala Serbiei.

Potrivit presei locale, la protest au fost prezente între 5.000 și 10.000 de persoane. Manifestanții au pornit pe jos din fața birourilor Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Sârbe și, după ce au traversat centrul orașului, au ajuns în fața Bisericii Sfântul Marko.

„Luați mâinile de pe copiii noștri!”

Mulțimea adunată purta pancarte pe care scria „Nu vrem o paradă gay și ocupație din partea Occidentului!”, „Nu renunțăm la locurile sfinte” și „Luați mâinile de pe copiii noștri”.

Unele media locale au relatat că organizatorul protestului a fost o asociație informală sub sloganul „Pentru protejarea familiei”, în timp ce cotidianul Danas a relatat că acesta a fost organizat de Asociația pentru păstrarea alfabetului chirilic „Dobrica Eric” și de alte „grupuri care se declară ortodoxe”.

Bosko Obradovic, liderul partidului sârb de opoziție de dreapta Dveri, a descris acest protest ca fiind „cel mai mare protest al opoziției din ultimii ani organizat la Belgrad, care nu este controlat de nimeni din Partidul Progresist Sârb SNS sau din fostul guvern”.

„Și nu numai împotriva Euro-NATO-Pride, ci și în sprijinul Rusiei și al păstrării Kosovo și Metohija ca parte a Serbiei. O nouă (op)poziție patriotică s-a născut și urmează să vină”, a scris luni Obradovic pe Twitter, scrie Balkan Insight. Euro Pride este un eveniment internațional paneuropean pro LGBT găzduit în fiecare an de un oraș european diferit.

„Vor profana orașul sfânt al Serbiei”

Toate partidele politice de extremă-dreapta au condamnat evenimentul, îndemnând la interzicerea acestuia. Într-un videoclip încărcat pe YouTube săptămâna trecută, episcopul Nicanor al Banatului, este văzut stând în fața unei biserici și adresându-se mai multor credincioși.

„Îi voi blestema pe toți cei care organizează și participă la așa ceva”- episcopul Nicanor al Banatului

El susține în videoclip că participanții la Euro Pride „vor veni la Belgrad și vor face paradă și vor profana orașul Belgrad, orașul sfânt al Serbiei” și că „ne ridicăm vocea împotriva unor astfel de persoane”.

„Îi voi blestema pe toți cei care organizează și participă la așa ceva”, spune Nicanor în videoclip, adăugând: „Pot face mai mult. Dacă aș avea o armă, aș folosi-o, aș folosi acea forță dacă aș avea-o, dar nu am”.

Comentariile episcopului Nikanor păreau menite să o jignească pe primul ministrul al Serbiei, Ana Brnabic, care și-a declarat orientarea homosexuală în mod deschis și ai cărei membri ai familiei s-au născut în Croația.

Biserica Ortodoxă Sârbă nu a reacționat la comentariile episcopului, în timp ce președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că episcopul Nikanor „s-a insultat pe sine și pe biserica noastră, a umilit biserica noastră”.

author avatar
Tudor Borcea