AcasăȘTIRI EXTERNEProtest la Chișinău față de prețurile și facturile uriașe / S-a cerut...

Protest la Chișinău față de prețurile și facturile uriașe / S-a cerut demisia președintelui Maia Sandu – VIDEO

moldovaProtest la Chișinău față de prețurile și facturile uriașe / S-a cerut demisia președintelui Maia Sandu - VIDEO / foto: euractiv.com

Mii de protestatari care denunţau inflaţia ridicată şi preţurile carburanţilor s-au adunat duminică (18 septembrie) în fața Guvernului Republicii Moldova, cerând demisia preşedintelui Maia Sandu şi a guvernului său.

A fost cel mai mare protest din Republica Moldova de când Sandu a fost aleasă președinte în 2020, pe baza angajamentelor de a elimina corupția. De atunci, ea a promis că va asigura aderarea la Uniunea Europeană, care a oferit ajutoare mari țării.

20.000 de oameni în stradă, la Chișinău

Mulțimea din piața principală a capitalei părea să numere aproximativ 20.000 de persoane – deși organizatorii opoziției au spus că numărul a fost de două ori mai mare, iar poliția a estimat că au fost prezenți 6.500, potrivit Euractiv.

„Moldova se află acum în moarte clinică, la care au adus-o actualele autorități”, a spus Dinu Țurcanu, un politician din partidul de opoziție al lui Ilan Shor, un om de afaceri aflat în exil, condamnat pentru fraudă în legătură cu un scandal bancar de un miliard de dolari.

Mai multe persoane au amplasat corturi în fața sediului guvernului şi au spus că rămân acolo până când Maia Sandu demisionează şi convoacă alegeri anticipate.

Inflația a ajuns la 35%

Moldova își cumpără gazul de la gigantul gazos rus Gazprom, în baza unui contract încheiat anul trecut. Prețul fluctuează lunar, calculat din prețul spot pentru gaz și petrol în funcție de sezon. Prețurile spot au crescut în acest an.

Republica Moldova se confruntă cu dificultăți economice grave asociate prețurilor la energie, al căror cost a crescut cu 29% în septembrie, după ce a crescut cu aproape 50% în august.

De când Sandu a preluat puterea, procurorul general al Republicii Moldova a fost demis, iar fostul său președinte, care era apropiat de Moscova, a fost plasat în arest la domiciliu.

author avatar
Andreea Vlad